Nee, daarmee bedoel ik niet of je durft te kijken hoe je er aan de buitenkant uit ziet. Ik heb het over de spiegel van je binnenste.

Vaak weten we heel goed te vertellen wat de ander zijn toedoen is waarom we ons ongelukkig voelen. Maar durf jij te kijken welke rol jij speelt?

We spelen allemaal een rol, een overlevingsstrategie. Dit hebben we van huis uit mee gekregen, dit om energie af te tappen om ons goed te voelen. Deze rollen zijn intimiderende, de aanval is de beste verdediging. Deze persoon blaft iedereen af en zet op zeer intimiderende wijze mensen naar de hand.  Daarnaast heb je het slachtofferrol, de arme ik. Zie mij, ik ben zielig, ik kan dingen niet zelf, ik kan er niets aan doen, ik ben ongelukkig en dat is jouw schuld. Wanneer een van de ouders een intimiderende is kweken deze vaak slachtoffertjes of ook intimiderende personen. Wanneer een van je ouders het slachtofferrol speelt kan dit ook veroorzaken dat jijzelf het slachtofferrol speelt of juist de magie van intimideren gaat ontdekken. 

Aan de andere kant hebben we de criticus, die op iedereen en alleman kritiek heeft en op een vervelende manier door blijft vragen waardoor de ander het gevoel krijgt gevangen te zitten. De tegenhanger hiervan is de stille, deze verdwijnt figuurlijk. Denkt ze zoeken het maar uit, zie mij eens lijden, vraag dan wat er is. Deelt niet veel en doet heel mystiek. Wanneer een van de ouders een criticus is worden er vaak stille gekweekt, wanneer ze mij niet zien, wanneer ik niet opval kunnen ze mij niet raken. Wanneer een van de ouders een stille is wordt er een criticus gekweekt omdat zo’n kind schreeuwt om aandacht. 

Dit zijn de technieken die we als kind geleerd hebben, die ooit werkte en dat we onbewust in zijn gaan geloven en doen. Allemaal om onszelf beter te voelen door andere een schuldgevoel aan te proberen praten. Alleen jammer maar helaas krijgen we ook actie reactie, het werkt juist averechts, je krijgt door dit gedrag juist niet wat je wil en dat maakt je dan weer ongelukkig en onbewust probeer je nog harder je best te doen in je rol. 

Hoe zou het zijn wanneer je juist de kracht uit jezelf zou halen, dat je al gelukkig bent met wie jij bent? Dat jij die rol niet meer nodig hebt? Wanneer jij jezelf recht aan durft te kijken en bewust beseft welke rol jij bent gaan spelen dan ben je al op de helft, je zal merken dat je dan ook niet meer mee speelt met andere rollen. Wanneer jouw onbewuste ook gaat begrijpen dat deze rol niet meer nodig is gaan er hele andere deuren voor je open. 

Lieve groetjes Marion
www.hypnosechoicechangepower.nl