Ieder jaar zetten we op de dag vóór Koningsdag een aantal hele bijzondere inwoners in het ‘Oranje-zonnetje’. Ik vind het opspelden van een Koninklijke onderscheiding een van mijn meest eervolle taken als burgemeester.

Een lintje reik ik namelijk niet voor niets uit. Iedere aanvraag wordt uitvoerig bekeken en aan verschillende criteria getoetst. Daar zijn zowel de Commissaris van de Koning als ikzelf bij betrokken. De inwoners die voor een lintje in aanmerking komen, hebben een ontzettend lang cv met allerlei activiteiten. Zij zetten zich jarenlang vrijwillig in voor onze samenleving. Op allerlei gebied: cultureel, maatschappelijk, politiek, sport, noem maar op. 

Als burgemeester ben ik dan ook enorm trots op alle gedecoreerden die in onze gemeente wonen. Ruim 1.000 mensen in het Land van Cuijk, hebben korter of langer geleden een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Het zijn stuk voor stuk échte toppers. Hele betrokken inwoners die zich geheel belangeloos voor ons allemaal inzetten. Met hun talenten, harde werk en waardevolle kennis maken zij onze samenleving rijker, warmer en mooier.

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het weer bijna 26 april. Traditioneel de dag van de ‘Lintjesregen’. In onze gemeente mag ik deze keer vijfentwintig bijzondere inwoners onderscheiden. Ieder heeft zo zijn of haar eigen verhaal. Maar allemaal zijn ze enorm gedreven in hun inzet voor hun dorp, wijk, stad, vereniging of organisatie. Vaak vinden zij hun bijdrage heel vanzelfsprekend. Ze hoeven niet per se in de schijnwerpers te staan. Met het opspelden van het lintje doen we dit juist wel. Zo maken we zichtbaar dat we hun jarenlange inzet en betrokkenheid voor onze maatschappij waarderen. En dat is dik verdiend!

Burgemeester Marieke Moorman