In Afferden, het dorp waar ik eind jaren zeventig en begin jaren tachtig opgroeide, was de keuze voor een sport heel overzichtelijk. Voor de meisjes was er korfbal, de jongens gingen voetballen.

En zo meldde ik me als achtjarige dus aan bij Akospo (Afferdse Korfbal Sport). Het spelletje lag me wel, ik had er plezier in en de vereniging was gezellig. Hoogtepunt was een kampioenschap, dat – voor die tijd – uitbundig werd gevierd met een zakje chips en een frietje met. Het definitieve dieptepunt kondigde zich jaren later aan. Ook Afferden ging mee in de vaart der volkeren. Er kwamen tennisvelden, een tennisvereniging en de volleybalclub werd opgericht. Mooi voor het dorp en voor sportliefhebbers viel er wat te kiezen. Maar het werd de dood in de pot voor het korfbal. De terugloop in leden bleek niet te stoppen en de vereniging besloot zichzelf op te heffen, tot mijn grote verdriet. Samen met m’n zus en een vriendin maakte ik de overstap naar De Zwaluw in Oeffelt. Daar beleefden we nog een paar mooie korfbaljaren. Conditioneel zat het ook wel goed, want de 20 km heen en terug naar training en wedstrijd deden we veelal op de fiets.

In m’n studententijd kwam de sportieve klad er een beetje in. Ik speelde even bij een gemengd studententeam, maar voor korfballen met mannen liep ik niet echt warm. Gelukkig bleek Tilburg ook een dameskorfbalclub te hebben, waar ik jaren met veel plezier heb gespeeld. Ik ben blijven korfballen toen ik burgemeester van Bernheze werd. Het recreantenteam van Prinses Irene uit Nistelrode bood me een gezellige en sportieve plek om m’n favoriete sport te beoefenen. Elke woensdag trainen of een wedstrijd, met altijd een nazit in de kantine. Een paar weken geleden speelde ik m’n laatste wedstrijd. Het afscheid viel me zwaar. Maar de combinatie met m’n taken in Land van Cuijk werd steeds lastiger, dus was stoppen de enige verstandige keus.

Of ik nu nooit meer ga korfballen? Ik durf het niet te zeggen. Het spelletje is te leuk en misschien gaat het toch weer knagen. Gelukkig heeft Land van Cuijk een aantal korfbalverenigingen, dus wie weet…