Een demissionair kabinet en de Brabantse Provinciale Staten die nog aan het onderhandelen zijn over een te vormen dagelijks bestuur. Soms hoor ik inwoners zeggen dat dit een lastige situatie is.

De oplossing van veel grote problemen, zouden nu verder weg liggen dan ooit. Bijvoorbeeld op het gebied van de woningbouw. “We kunnen ons geen stilstand veroorloven” zei de demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,  Hugo de Jonge, vorige week in het NOS-journaal. En daar heeft hij volkomen gelijk in. 

Ik ontken niet dat het bestuurlijke vacuüm waarin we nu verkeren op sommige dossiers landelijk tot verwarring of besluiteloosheid kan leiden. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van de stikstofuitstoot of de opvang van vluchtelingen. Maar we hoeven ook niet te doen alsof nu àlles stilvalt. Als ik kijk naar mijn eigen portefeuille dan kan ik gelukkig zeggen dat de woningbouw in het Land van Cuijk gewoon doorgaat. De basis daarvoor is namelijk al eerder gelegd.

Grof gezegd; in de Nationale Woon- en bouwagenda is vastgelegd dat er in Nederland tot en met 2030 900.000 woningen bij moeten komen. Daarbinnen was al met de provincie afgesproken dat dat voor onze gemeente betekent dat er 4.180 woningen gebouwd gaan worden. Dat zijn harde, bestaande afspraken waarmee we dus langere tijd vooruit kunnen. Daar doet een demissionair kabinet of een nog te vormen provinciebestuur niets aan af.

Inmiddels wordt er dan ook op volop gebouwd in het Land van Cuijk. In Grave is het project De Brouwerij (41 woningen) op een haar na gereed. In Mill hees ik onlangs de vlag in top wegens het bereiken van het hoogste punt van de eerste woningen in aanbouw. Hier gaat het om het plan Molenheide-Buiten (58 woningen). Nu de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld kan in Overloon het plan Herdersveld (100 woningen) van start. Nog vorige week ondertekende ik met een projectontwikkelaar een overeenkomst voor de bouw van 70 woningen in Velp. En er zijn nog veel meer woningbouwprojecten in voorbereiding, in aanbouw of al bijna gereed. Kijk maar eens op www.landvancuijkwoont.nl. Daar vindt u een uitgebreid overzicht.  Daarnaast zijn er nog eens honderden particulieren die op eigen terrein een woning (gaan) bijbouwen. Ook dat zorgt voor doorstroom op de woningmarkt. 

Ik wil hier maar mee aangeven dat veel van de dagelijkse gang van zaken gewoon doorloopt, demissionair kabinet of niet, geïnstalleerd provinciebestuur of niet. “We kunnen ons geen stilstand veroorloven”, aldus een plichtsgetrouwe De Jonge. Inderdaad. Er is een gezegde dat luidt “En de boer, hij ploegde voort”. Daar kan ik aan toevoegen: “En het Land van Cuijk, dat bouwt door”.

Bouke de Bruin,
Wethouder