De afgelopen maanden maken wij ons sterk voor een kleinschalige vmbo, de Regionale vmbo Peelrand. In onze werkgroep praten we over wat voor soort onderwijs we willen bieden en hoe dit er dan uit dient te zien.

We dwalen ook weleens af van onze regiogedachte en ik herinner mij een discussie over de gevreesde Cito-toetsen en wat dit voor een kind zijn toekomst kan betekenen. We vroegen ons af waarom een vmbo-advies niet goed genoeg schijnt te zijn. Een opmerking van een medekernteamlid bleef hangen: “Vmbo-leerlingen zijn de meest eerlijke leerlingen. What you see is what you get”.

Schooladvies

We verbaasden ons erover dat een schooladvies soms niet lijkt te draaien om het geluk van de kinderen, maar soms om de dromen van de ouders. En dat te veel wordt gekeken naar de harde cijfers. Dat te hoge verwachtingen niet meer realistisch zijn en wellicht ten koste kunnen gaan van het welzijn van de leerling.

In ons huidige onderwijssysteem krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd bijles en toetstraining uit vrees dat het schooladvies misschien te laag is. Het lijkt wel of onderwijs een wedstrijd is geworden, terwijl we juist het kind als uitgangspunt moeten nemen. Wees eerlijk, we willen toch het beste voor onze kinderen? Of willen we het hoogste onderwijsniveau? Dat is niet altijd hetzelfde. Een zinvolle plek in onze maatschappij in een beroep waar ze blij van worden en goed in zijn, dat is wat we voor ogen zouden moeten hebben. 

Vooroordeel

Kritiek op het Nederlandse onderwijssysteem, terecht of onterecht, is een ding. Dit laten leiden tot een oordeel over de vmbo-leerling is iets anders. Het vmbo/mbo kampt met een imagoprobleem en we merken dat opvattingen hardnekkig zijn. We moeten anders gaan denken, de waardering moet omhoog, want deze leerlingen zijn een grote rijkdom. Het vmbo is een prachtige kansrijke route en dit moeten we veel meer laten zien. Zij vormen immers de toekomstige generatie vakkanjers en beroepsdromers. 

Keuze

Bij de keuze van een school letten ouders uiteraard op andere dingen dan kinderen. De eersten bekommeren zich over beleid van de school of het slagingspercentage. De laatsten zijn misschien meer bezig met de afstand naar de school of de keuze van klasgenootjes.

Een spannende tijd, maar ter geruststelling; de meeste pubers zijn tevreden over hun nieuwe school. Ze schijnen hun nieuwe klasgenoten en docenten zelfs aardiger te vinden. Laten we kinderen vooral de ruimte geven om hun eigen droom te vinden. En misschien is Regionale vmbo Peelrand voor hen een goede start. Mooi toch!

Kernteam Regionale vmbo Peelrand
Paulien Hendriks