De Hoge Raad heeft eind 2021 het heffingssysteem voor box 3 met forfaits voor een veronderstelde vermogensmix en een daarbij behorend rendement naar de prullenbak verwezen. Sindsdien geldt er een overbruggingswet.

Het plan is om een nieuw systeem dat het werkelijke rendement belast vanaf 2027 in werking te laten treden. Het wordt een combinatie van een vermogenswinstbelasting en een vermogensaanwasbelasting. Naast de overbruggingswet is er ook een wet die compensatie voor box 3-gedupeerden regelt. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat benadeelde belastingplichtigen rechtsherstel moeten krijgen. Over deze wet lopen nog gerechtelijke procedures. Onlangs heeft de advocaat-generaal (A-G) in zo'n zaak zijn advies aan de Hoge Raad gepubliceerd. De A-G vindt dat ook de Wet rechtsherstel box 3 discriminerend is en in strijd is met het eigendomsrecht. De Hoge Raad hoeft het advies van de A-G niet te volgen. 

Maar toch treft het kabinet alvast voorbereidingen voor het geval de Hoge Raad de regering in het ongelijk stelt. In dat geval moeten belastingplichtigen hun werkelijke rendement kunnen doorgeven aan de Belastingdienst, zodat dat belast kan worden in plaats van de forfaitaire berekening. Momenteel werkt de Belastingdienst aan een digitaal formulier voor deze meldingen. Belastingplichtigen kunnen dan per vermogenscategorie aangeven wat het rendement is geweest in een jaar. 

Wel merkt staatssecretaris Van Rij van Financiën daarbij op dat de Belastingdienst niet van tevoren gegevens kan invullen in het formulier, omdat de dienst die gegevens niet heeft.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.