Ons klimaat is al veranderd. Dat merken we aan de toename van extremen in hitte, droogte en neerslag. Om onze leefomgeving ook in de toekomst veilig, duurzaam en bewoonbaar te houden is het belangrijk dat iedereen helpt om de CO2-uitstoot te verminderen. We moeten ons aanpassen aan het veranderende klimaat.

Onze gemeenteraad nam op 2 november belangrijke besluiten voor Energie en Klimaat. De vaststelling van de Energievisie en Zon-op-land en Windbeleid van collega Bouke de Bruin. Én het uitvoeringsprogramma Klimaatbestendig Land van Cuijk 2024-2027. Daarin omschrijven we hoe we met bewoners en andere partners samenwerken aan een klimaatbestendig Land van Cuijk. Een veranderend klimaat kan ook leiden tot onprettige situaties. Mensen en dieren kunnen door extreme hitte diverse lichamelijke klachten krijgen als ze de warmte niet kwijt kunnen. Dit is noemen we hittestress. We kunnen hittestress voorkomen door het toevoegen van schaduw op warme locaties, bijvoorbeeld door het plaatsen van bomen. In Land van Cuijk moet vanaf 2050 meer dan 30% van de openbare ruimte in het stedelijk gebied in de schaduw liggen. 

Het is goed te zien dat er positieve veranderingen zijn. Ik zie dat inwoners hun eigen omgeving steeds groener maken. Er zijn groenblauwe schoolpleinen en ook op bedrijventerreinen komt meer groen.

Door duurzamer te leven, dragen we allemaal ons steentje bij. Wat kunnen we zelf alvast doen? Minder energie verbruiken, vaker met de trein of (elektrische) auto reizen (in plaats van het vliegtuig), minder afval produceren en lokale initiatieven steunen. 

Samen kunnen we een verschil maken voor de toekomst! 

Antoinette Maas wethouder Duurzaamheid