Bij m’n start als burgemeester beloofde ik om voor het einde van het jaar kennis te gaan maken met alle 33 kernen van het Land van Cuijk. In mei startte m’n zogenaamde Route 33 in Katwijk en eindigde eind november in Boxmeer.

In zes maanden tijd heb ik dus alle kernen bezocht, telkens tweeënhalf uur volgens een programma dat door de dorps- of wijkraad en inwoners was samengesteld.

De kennismakingen hebben me veel gebracht. Het waren leuke, intensieve en ongedwongen ontdekkingstochten langs al het interessante dat Land van Cuijk te bieden heeft. Ik heb een goed beeld gekregen van de kernen, hun inwoners, de activiteiten en bijzondere plekken. Onze gemeente kent een grote diversiteit met de ontginningsdorpen aan de Peelrand, de kernen aan de Maas en het Maasheggengebied, de verschillende plassen en bossen, de kloosters en kerken als gezichtsbepalende bakens in het landschap, de zichtbare sporen van de oorlog en de historische stad. Dat is het koesteren en uitdragen waard. 

Het was mooi om te merken hoe trots iedereen is op het eigen dorp (of stad). Ik ben onder de indruk van de actieve gemeenschappen waarin heel veel verenigingen en mensen hun organisatietalent inzetten om de leefbaarheid op peil te houden. Daar kan ik niet vaak genoeg m’n waardering voor uitspreken. 

En natuurlijk heb ik ook de zorgen en wensen gehoord: over het (dreigende) gebrek aan vrijwilligers, over het belang van goede gemeenschapshuizen, over gebrekkige bereikbaarheid met het openbaar vervoer en over de behoefte aan nieuwe woningen zodat jongeren ook een fijne plek kunnen vinden. Daar zetten we als gemeente de schouders onder.

Ik heb genoten van m’n eerste introductie in het Land van Cuijk. Die smaakt absoluut naar meer. Bovendien heb ik nog lang niet alles gezien. Ik verheug me op alle ontmoetingen die vast en zeker nog komen gaan. 

Burgemeester Marieke Moorman