Mispel (Foto: Kostbare Natur)

Het wil nog niet echt vlotten met deze lente. Het is nat, natter, natst. Daar hebben vooral veel boeren last van (met name de akkerbouwers), maar wij boswachters soms ook.

Wandelpaden raken onbegaanbaar, weilanden zijn slecht bereikbaar voor het nodige onderhoud aan rasters en sommige boomsoorten, zoals met name de beuk maar ook de eik, hebben ondertussen echt wat te lijden onder de chronisch hoge grondwaterstanden. Laten we hopen dat de lente zich verder wat beter gaat gedragen! En dan graag niet meteen van de regen in de gortige droogte, maar liefst veel zonneschijn afgewisseld met een beschaafde bui. Waarvan akte.

Ondanks het weer hebben we de afgelopen tijd niet stil gezeten op Tongelaar. Het recreatieseizoen staat voor de deur en dat betekent dat we druk zijn geweest met voorbereidingen. Zo hebben we na lange tijd in het donker te hebben getast eindelijk de bermverlichting op het landgoed aangepakt. En meteen goed. Zowel op het stuk tussen de parkeerplaatsen en het kasteel, als op de parkeerplaatsen zelf. Hier staan stijlvolle grotere lantaarnpalen met een mooi amberkleurig lichtschijnsel. Dit verstoort het dierlijke nachtleven minder en heeft een vriendelijke uitstraling. Ik vind ze in ieder geval erg mooi maar smaken verschillen uiteraard. Daarnaast hebben we poorten geplaatst op de Hoevensedijk/Schippersdijk. Dit doen we enerzijds om het autoluw te maken voor het genot van wandelaars en fietsers, en ook de natuur zelf. Anderzijds ook om echt vervelende dingen te voorkomen, zoals drugs- of afvaldumpingen. Vissers van de visclub kunnen er wel gewoon in. 

Ook het groeiseizoen staat in de startblokken. Dat betekent dat we binnenkort weer kunnen genieten van het vertrouwde beeld van vredig grazende koeien op Tongelaar. Een koeienwei zonder koe is een beetje als een taart zonder slagroom natuurlijk. De weides moeten wel eerst worden gecontroleerd op dingen als drinkpunten en stevige rasters. Toch zullen er straks tijdens de lentegang ongetwijfeld weer een paar het op de heupen krijgen en de benen nemen, dat is traditie hier op Tongelaar. De lokale cowboys komen dan weer aangesneld om de wildebrassen weer in de wei te krijgen … altijd een spannend spektakel. Vooral de jonge pinken kennen de regels soms nog niet zo goed!

Niet alleen het gras begint weer te groeien, maar ook de aanplant op ons nieuwe eigendom op Millsveld (tussen de Vaardijk en Achterdijk in) slaat al goed aan. Op dit spannende nieuwe onderdeel van Tongelaar dat nog weinig mensen kennen, hebben we een paar hectare ingeplant met echte bossoorten. Zo dragen we ons boompje bij aan de Nationale Bossenstrategie. Daarnaast hebben we ook een voedselbos aangeplant met alleen maar inheemse soorten, zoals hoogstamfruitbomen, rode & zwarte bes, tamme kastanje, mispel en Gelderse roos. Zowel mens als dier kunnen hier in de toekomst de dag komen plukken. Omdat dit terrein wat hoger ligt, wordt hier ook al honderden jaren geakkerd. Dat is goed te zien aan bodemopbouw; er zit een dikke zogenaamde ‘enklaag’ of ‘esdek’ op. Eeuwenlang heeft de mens hier materiaal naartoe gesleept om de bodem vruchtbaarder te maken, zoals mest, plaggen en ook gewoon wat we nu GFT-afval zouden noemen. Deze akkers gaan we inzaaien met zaadmengsels met veel mooie akkerbloemen erin. Dit nieuwe deel wordt zo echt een prachtig plaatje om te zien, dus kom daar vooral een keer kijken deze zomer! 

Dan nog een kort verzoek: het broedseizoen is in volle gang, dus hou uw trouwe viervoeters graag aan de lijn! Op Tongelaar, en elders in de natuur! Kortom: de koetjes in de wei, en de honden aan lijn!