Wethouder Erik van Daal

Op dinsdagavond 20 april 2015 was het College te gast bij de brandweer. Op die avond hebben wij meegedaan met een oefening. Vorig jaar hebben wij meegedaan met een oefening waarin brandbestrijding aan de orde kwam.

Dit keer stond de oefening in het teken van hulpverlening. Collega Jos van den Boogaart en ik werden als “slachtoffer” bevrijd uit een auto die betrokken was bij een verkeersongeval.
Sinds enkele weken beschikt de brandweer over een hulpverleningsvoertuig die uitgerust is met de meest geavanceerde apparatuur.
Om ons te bevrijden uit onze “benarde” situatie werd gewoon de hele zijkant van een auto eruit geknipt. Ook zelf mochten we met deze apparatuur werken en hebben de auto nog wat kleiner gemaakt.
Wat mij vooral raakte op deze avond waren de verhalen van de brandweerlieden over bijzondere, vaak trieste situaties die zij in de hulpverlening hebben meegemaakt en wat dat voor impact dat heeft.
Na deze oefening heb ik nog meer respect gekregen voor het vaak moeilijke werk van onze vrijwillige brandweer.

Bezoek Commissaris van de Koning

De volgende dag stond in het teken van het bezoek van de Commissaris van de Koning, de heer Wim van de Donk, aan onze gemeente. Hij sprak op deze dag met de fractievoorzitters van onze gemeenteraad en met burgemeester en wethouders over het reilen en zeilen binnen onze gemeente. Ook kwamen onderwerpen als samenwerking in het land van Cuijk, vluchtelingenproblematiek, mobiliteit en ontwikkelingen in het sociaal domein aan de orde. Wij hebben de heer van de Donk een positieve indruk kunnen geven van hoe wij in onze gemeente werken.
Behalve de bestuurlijke gesprekken hebben wij een bezoek gebracht aan het dagbestedingsproject “bij Sas en Bep” voor mensen met een verstandelijke beperking in Myllesweerd. Ook bezochten wij Stichting de Ladder, een woonproject voor mensen met een verstandelijke beperking. De Commissaris was oprecht geïnteresseerd en betrokken en vol lof over hoe op een lokale, kleinschalige wijze deze initiatieven zijn ontstaan en werken. Erg waardevol en een verrijking voor onze samenleving.

ViaSana

Tenslotte hebben wij een bezoek gebracht aan Fitland. Daar kregen wij een kijkje achter de schermen van onder meer ViaSana. Dit “kijkje achter de schermen” werd gegeven door Johan de Bruin, manager van ViaSana en Lamfred van Lanen, winnaar van de ondernemersprijs Land van Cuijk 2015. Altijd weer bijzonder te ervaren hoe innovatief en vooruitstrevend hier wordt gewerkt.
Al met al een geslaagde dag, waarin we de Commissaris een goede indruk hebben gegeven van wat onze gemeente te bieden heeft.

Wethouder Erik van Daal