Wethouder Erik van Daal

Onder een strakke blauwe lucht en met de zon hoog aan de hemel ben ik toch maar achter mijn pc gaan zitten om mijn column te schrijven. We hebben de laatste week volop kunnen genieten van prachtig zomerweer en ik hoop dat u dat, net als ik, ook heeft gedaan.

Achter de schermen bij het AZC

Ons college heeft de afgelopen week, samen met de collega´s van de gemeente Cuijk, een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum (AZC) in Grave. Ik kom bijna wekelijks langs dit gebouw en heb me meerdere malen afgevraagd hoe het er `aan de binnenzijde en achter de schermen’ uit zou zien. Na dit bezoek heb ik wel een beter beeld gekregen. Op het AZC verblijven circa 600 vluchtelingen van 35 verschillende nationaliteiten. Ze wonen daar in afwachting van een beslissing of ze in Nederland mogen blijven of niet. Ook verblijven in het AZC ongeveer 50 minderjarige asielzoekers. Deze groep krijgt uiteraard extra aandacht en begeleiding. Vaak hebben deze mensen ook trauma´s opgelopen en ze moeten wennen aan de gebruiken en gewoontes van ons land.
Om een voorbeeld te noemen. Bepaalde groepen asielzoekers gaan er vanuit dat geld op het bankpasje staat en dat wanneer ze het pasje een keer hebben gebruikt, ze het daarna weg kunnen gooien. Het is dan ook belangrijk dat ze in zulke zaken goed begeleid worden.
Deze begeleiding gebeurt niet alleen door professionals van het COA maar ook door een grote groep vrijwilligers. Op het AZC wordt ook veel aandacht besteed aan het leren van de Nederlandse taal.
Ondanks de grote groep mensen uit verschillende culturen en achtergronden, doen zich er weinig incidenten voor. Natuurlijk is het personeel hier erg alert op.
Al met al een heel leerzame en nuttige bijeenkomst en ervaring.

Pluim voor de basisteams

Verder heb ik deze week een symposium bijgewoond, georganiseerd door de adviesraden sociaal domein in Het Land van Cuijk. Dit symposium stond in het teken van jeugdzorg.
De manager van het Centrum Jeugd en Gezin gaf een toelichting over hoe de basisteams jeugd en gezin werken in het Land van Cuijk en waar ze in het eerste jaar, waarin de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, tegenaan zijn gelopen. Al met al kunnen we concluderen dat het een jaar van gewenning was, maar dat we wel bijzonder trots mogen zijn op onze basisteams. Er zijn goede resultaten geboekt en wat mij vooral tevreden stemt, is dat er nagenoeg geen wachtlijsten zijn op dit moment. Alle lof voor de medewerkers van de basisteams die zich hiervoor met hart en ziel hebben ingezet.

Wethouder Erik van Daal