Wethouder Erik van Daal

In de afgelopen weken heb ik onder andere met mijn collega wethouders uit het Land van Cuijk een bezoek gebracht aan de kringloopwinkel van Stichting Aktief in Boxmeer. Deze stichting houdt zich bezig met het creëren van werkervaringsplaatsen voor mensen met een meer dan gemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt.

Het doel is om mensen zoveel mogelijk door te laten stromen naar het bedrijfsleven. Deze werkervaringsplekken worden onder andere gecreëerd in de kringloopwinkel. Fascinerend om te ervaren hoe een kringloopwinkel in zijn werk gaat. Wat voor uiteenlopende producten er worden aangeboden en hoe trots de medewerkers daar zijn op hun werk en hun bedrijf. Ook merkte ik dat de kringloopwinkel in een behoefte voorziet. Het was een komen en gaan van klanten. De slogan `De keuze is reuze`, die ik wel eens voorbij zie en hoor komen bij reclameblokken op radio en tv, is zeker van toepassing op de kringloopwinkel.

Ge kriegt het wer wa ge verdient

Ook mocht ik de rolstoelwandeling openen die werd georganiseerd door Stichting Welzijn Ouderen Mill en de Zonnebloem. Een geweldig initiatief waarbij aan mensen die slecht ter been zijn, een wandeling wordt aangeboden die leidt door een prachtig gedeelte van onze gemeente. Dit jaar ging de wandeling ondermeer door mijn woonplaats Sint Hubert. In gemeenschapsaccommodatie de Jachthoorn in Sint Hubert konden de deelnemers genieten van diverse optredens. Ook hebben ze kunnen ‘genieten’ van mijn ‘vocale kwaliteiten’. Een van de optredens werd namelijk verzorgd door gezelligheidskoor Vals Plat waar ik lid van ben.
`Ge kriegt het wer wa ge verdient` gaf ik aan in mijn openingswoord. Het was op dat moment stralend mooi weer, in tegenstelling tot de dagen ervoor en erna. Dat was alleen maar kommer en kwel met veel regen.
Ik kan zeggen dat deze wandeling het mooie weer ook echt verdiende. Een goed georganiseerd en druk bezocht evenement. Dank aan alle vrijwilligers die er voor hebben gezorgd dat de mensen die deelnamen aan de wandeling een prachtige middag hebben gehad.

Tien jaar zorgboerderij de Horst

Tenslotte ben ik samen met de burgemeester bij het tienjarig jubileum geweest van Zorgboerderij de Horst aan de Krommedijk in Mill. Deze zorgboerderij wordt gerund door de familie Albers. In tien jaar tijd hebben zij een prachtige voorziening weten te realiseren waarin 33 mensen hun plek vinden. Het enthousiasme en de bevlogenheid waarmee de dames de zorgboerderij runnen, is opmerkelijk. Zorgverlening op een laagdrempelige en persoonlijke manier met als slogan ‘Niets moet, alles mag’. Je merkt aan de mensen, die hier hun dagbesteding hebben, dat het een vertrouwde plek is waar zij zich thuis voelen.
Peter Verkuijlen, manager bij Brabant Zorg, gaf in zijn toespraak aan dat De Horst de beste zorgboerderij is waarmee zij zaken doe. Een mooier compliment kan je niet krijgen.