Regelmatig krijg ik een pakje van de post omdat ik iets besteld heb wat in ons mooie Mill niet te verkrijgen is. Gelukkig hebben we internet en de post.

Omdat ik het laatste half jaar nog wel eens wat nodig had en ook nogal eens niet thuis was, had ik met de buren een afspraak dat zei het pakketje aan zouden nemen. Soms plakte ik een post-it op de bel met het verzoek om het pakje twee deuren verder af te geven waarvoor hartelijk dank. De post haalde dat briefje er dan af, voor de boeven denk ik, en dat vond ik hartstikke aardig. De post is zelfs zo vriendelijk om mijn pakje, zelfs zonder post-it, af te geven bij het vertrouwde adres. Ik vraag me dan altijd af of het dezelfde postbode is, die dus zijn klantjes kent. Of dat ik te boek sta als een persoon die regelmatig niet thuis is. Mijn naam staat ergens... genoteerd zodat de postbode weet, dat bij niet thuis het op een ander adres bezorgd moet worden. Ik heb geen idee. Maar het is hartstikke fijn dat ik het dan niet bij de AH hoef op te halen.

Afgelopen week had ik ‘n ‘we hebben u gemist’ briefkaart in de bus. He dat is nou jammer. Maar de buren, heeft hij daar niet aan gedacht? Zou het een andere postbode zijn? Ben ik uit het bestand gewipt van vaste klanten? De volgende dag was ik weer weg dus maar even inloggen op post.nl/niet thuis. Dan maar een dag later laten bezorgen. Ik had boodschappen gedaan en kwam met de fiets de straat inrijden. He was dat de post al met mijn pakketje? Ik fietste er gauw naar toe en hij verontschuldigde zich dat hij het niet af had kunnen geven want het was een aangetekend pakketje. Oh gelukkig, ik zal dus nog wel in het bestand zitten evenals mijn buren, het afleveradres bij niet thuis.

De doos zag er op zijn zachts gezegd een beetje verfomfaaid uit. Het leek wel een tweedehands verpakking rijkelijk gefatsoeneerd met plakband. Boven op de doos zat een sticker: Uw postzending is tijdens het verwerkingsproces open geraakt. Zonder kennisneming van de inhoud is de zending opnieuw gesloten. Onze excuus hiervoor.
Direct slaat mijn fantasie op hol en ik weet echt niet of ik dat verhaaltje moet geloven. Het staat er zo nadrukkelijk op ‘zonder kennisneming van de inhoud’. En moet ik dat geloven? Zou er niet iemand stiekem is het pakje gekeken hebben? Stel dat er een rood kanten negligé in had gezeten wat toevallig een heel klein beetje uit de doos was gekropen, of een jarretel a la Doutzen. Zou toch kunnen! Niet bij mijn pakketje maar ik bedoel maar. Moet ik zomaar geloven dat er geen nieuwsgierige mensen bij de post werken die heel eventjes stiekem of misschien uit bezorgdheid... is het niet kapot? In de doos hebben gekeken. En stel dat het kapot was wat zouden ze er dan opgeplakt hebben? U krijgt een nieuwe? Moeten ze misschien kijken maar zeggen ze dat ze dat echt niet gedaan hebben om mij gerust te stellen? Ik word pas echt ongerust als iemand zegt dat ze zeker weten echt niets gedaan hebben. Had er toch niks opgeplakt. Dan had ik me wellicht gewoon wat geërgerd of zelfs dat niet maar nu... ik weet niet wat ik ervan moet denken. Gewoon aardig en attent, die sticker, denk ik dan maar. En ja jammer dat er niets spannends in mijn pakje zat, daar heb ik dan eerlijk gezegd weer lol van. Foei, wat een slechte gedachte. En dat allemaal voor een ingedeukt pakje. Of is het de schuld van de sticker?

Tilly Gerritsma