Eindelijk staat het op de agenda van de gemeenteraad. Herijking en aanpassing van het subsidiebeleid. Al zolang ik lid ben van Algemeen Belang ’90 staat dit binnen onze partij hoog op het lijstje om aan te pakken.

Geen populair onderwerp, omdat het van invloed is op heel veel verenigingen en organisaties in onze gemeente. Maar daar lopen wij niet voor weg.

Nu is het dan zover, aankomende donderdag wordt de nieuwe algemene subsidieverordening behandeld in de gemeenteraad. Een belangrijk onderwerp, zo bleek afgelopen donderdag wel tijdens de voorafgaande commissievergadering. De publieke tribune zat in tegenstelling tot de gemiddelde vergadering bomvol en ook hebben enkele betrokken vrijwilligers ingesproken tijdens deze vergadering.

Verenigingen, lokale organisaties en de gemeenteraad zijn nauw betrokken bij het tot stand komen van het nieuwe subsidiestelsel. Helaas hebben we ook moeten constateren dat veel verenigingen niet op deze uitnodiging zijn ingegaan. Een gemiste kans!

En daar zit denk ik ook de uitdaging voor verenigingen voor de komende jaren. Ik verbaas me wel eens over het gemak en de vanzelfsprekendheid bij verenigingen over de aanspraak op gratis subsidie. Subsidie is een vanzelfsprekendheid geworden en lijkt een basisbehoefte te zijn om te kunnen voortbestaan. Wij willen onze verenigingen toekomstbestendig maken zodat ze over 100 jaar nog bestaan. Om dit te bereiken zullen verenigingen meer de samenwerking met elkaar op moeten zoeken. Waarom moeilijk doen als het samen kan.

Er is nu een voorzichtige eerste aanzet gemaakt. De niet te verklaren scheefgroei tussen subsidie van gelijke verenigingen is eruit gehaald en onduidelijke regels zijn aangepast naar gelijke spelregels en duidelijkheid voor iedereen. Er moet nog wel een grote stap gezet worden. Het eindresultaat van de herziening van het subsidiebeleid zou wat mij betreft moeten zijn, een subsidiestelsel dat de gemeenschap stimuleert, prikkelt en ondersteunt. De verenigingen in onze gemeente spelen daar wat mij betreft een cruciale rol in. En dat begint bij samenwerking.

Bram Hendriks
Raadslid Algemeen Belang ‘90