Op 23 januari mocht ik de directeur van het Merletcollege in Mill het predicaat “excellente school” overhandigen. Deze erkenning komt van het Ministerie van Onderwijs.

Het is niet de eerste keer dat ons Merletcollege deze titel krijgt. Deze erkenning krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. De school besteedt veel aandacht en zorg aan de leerlingen en biedt ze een rustige, veilige en betrokken omgeving. Een prestatie waar wij als gemeente bijzonder trots op zijn en die Mill op een heel positieve manier op de kaart zet.

Actualiseren subsidiestelsel

De afgelopen weken hebben voor mij vooral in het teken gestaan van de herziening van ons subsidiestelsel. Afgelopen dinsdag werd een raadsvoorstel voor deze herziening besproken in de Commissie Samenleving en Bestuur. Bij deze commissievergadering waren veel betrokken leden en vrijwilligers uit het verenigingsleven aanwezig. Een viertal insprekers hebben op deze bijeenkomst hun reactie gegeven op de wijzigingen in het stelsel. Op 9 februari neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe subsidiestelsel.

Krimp en vergrijzing 

Het verenigingsleven gaat de komende jaren de gevolgen ondervinden van de krimp en vergrijzing in onze gemeente. Dit gaan de verenigingen bijvoorbeeld merken in een daling van het aantal jeugdleden. Je ziet in onze gemeente dan ook steeds vaker dat verenigingen elkaar op zoeken en de samenwerking aangaan. Dit is een ontwikkeling die wij als gemeente toejuichen. Ook het onderwijs heeft te maken met de krimp. Het leerlingenaantal op de basisscholen neemt ook steeds verder af.
Over de gevolgen van deze krimp voor de leefbaarheid in onze dorpen zijn wij op dit moment in gesprek met de scholen, maar ook met de dorps- en wijkraden in onze gemeente. Krimp en vergrijzing gaat de komende jaren een steeds belangrijker item worden op onze politieke agenda. Niet alleen in onze gemeente, maar in de hele regio.

Verkiezingen op ‘t Stekske

Deze week mocht ik twee gastlessen verzorgen op basisschool ’t Stekske in Langenboom. Groep 7 en 8 zijn daar bezig met een project rondom de komende verkiezingen. Ik mocht daar vertellen hoe je bijvoorbeeld een verkiezingsprogramma maakt en hoe je vervolgens campagne voert. De leerlingen hadden zelf al politieke partijen opgericht. Ze gaan nu ook zelf aan de slag met het maken van een programma en campagne voeren. Leuk om te zien hoe ze daar mee bezig zijn. Ik heb wel gevraagd om te laten weten wie straks in Langenboom op de basisschool de verkiezingen wint.

Myllesweerd

Samen met het bestuur van Myllesweerd gaan we dit jaar een plan maken om ons Cultureel Centrum ook naar de toekomst toe levendig en succesvol te houden. Hierbij worden de komende tijd de verenigingen en instellingen die Myllesweerd gebruiken, bij betrokken. De Gelderlander besteedde hier vorige week aandacht aan. Het artikel suggereerde echter dat Myllesweerd in zwaar weer verkeert. Onterecht, want we gaan juist met elkaar aan de slag om het Cultureel Centrum, dat in de afgelopen vijf jaar al een mooie positie heeft gekregen, verder uit te bouwen. Door de teneur werden daarnaast de vele vrijwilligers van Myllesweerd te kort gedaan. Dat vind ik jammer.

Pronkzittingen

Afgelopen weekend zijn wij met het college aanwezig geweest bij de pronkzittingen in Mill en Wilbertoord. Wij hebben kunnen genieten van twee fantastische avonden, meet een gevarieerd programma. Het is altijd weer mooi om te zien hoeveel talent we hebben in onze mooie gemeente.