Normaal blik ik in deze column terug op ervaringen, ontmoetingen en belevenissen in de afgelopen week. Deze keer maak ik een uitzondering en kijk ik vooruit, omdat ik aandacht wil vragen voor een tweetal belangrijke zaken: de Tweede Kamerverkiezingen en de cursus Politiek Actief.

Iedere stem telt!

Zoals u ongetwijfeld weet, vinden er op 15 maart Tweede Kamerverkiezingen plaats. Uw stem en de stemmen van de andere kiezers gaan bepalen welke 150 Nederlanders er in de Tweede Kamer komen. Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e stemmen. Enige tijd geleden heeft u een stempas thuisgestuurd gekregen. Naast uw stempas moet u uw identiteitsbewijs meenemen naar het stembureau. Ook dit jaar richten we 6 stembureaus in. Deze zijn te vinden in: het gemeentehuis, Zorgcentrum Pantein, Wijkaccommodatie De Wester, Gemeenschapshuis De Jachthoorn, Gemeenschapsaccommodatie De Wis en Gemeenschapshuis De Wilg.

Stemmen is niet verplicht maar u komt toch ook naar het stembureau op 15 maart? Laat je stem horen, je hart spreken en maak gebruik van je stemrecht! Het is belangrijk om uw stem te laten horen, omdat de Tweede Kamer beslist over veel zaken die u direct aangaan. Door nu een stem uit te brengen geeft u richting aan belangrijke keuzes voor de toekomst. U kunt kiezen uit maar liefst 28 partijen. Indien u het lastig vindt om te bepalen welke partij uw voorkeur heeft dan is StemWijzer wellicht een handig instrument.

Als voorzitter van het hoofdstembureau maak ik woensdag een rondgang langs alle stembureaus in onze gemeente. Ik vertrouw erop dat ook u de weg naar het stembureau weet te vinden. We hebben een afspraak op 15 maart, want iedere stem telt! Toch?!

Cursus politiek actief, doe mee!

Op woensdag 5 april start de cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeenten Mill en Sint Hubert, Cuijk, Grave en Sint Anthonis. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee hopen wij inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviescommissie of als raadslid.

De cursus Politiek actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten op wisselende locaties. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, Huis voor de democratie en rechtsstaat. Het is een zeer interessante en boeiende cursus. Een unieke kans om gratis deel te nemen. Doet u mee?

Aanmelden kan nog deze week per email via onze griffier Nicole Collombon, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..