Vandaag, woensdag (15 maart) kunnen we onze stem uitbrengen over hoe en door wie wij ons land geregeerd willen zien. Door veel verschillende mensen worden er allerlei verschillende keuzes gemaakt, maar ieder kan maar één keuze maken.

Als iedere partij nu eens in een paar woorden haar programma zou samen vatten dan zou de keuze niet zo moeilijk zijn, maar dat zit er kennelijk niet in.

Met een lange lijst van programmapunten leggen ze uit wat ze belangrijk vinden inzake werkgelegenheid, landsverdediging, vluchtelingen, sociale zorg, hypotheekrenteaftrek, A.O.W. inburgeringsprojecten, integratie, enz. enz. Zelden vind je daarbij een leuze die het hele programma duidelijk samenvat. Als je hoort: "Beter met Rutten, of weet wat Roemer wil of Buma en Pechthold gaan het maken". Dan weet je nog niets.

Het is een grote zoektocht geworden naar de identiteit van ons land.

Dat was vroeger een stuk eenvoudiger. In het oude Rome hanteerden de machthebbers een leuze waar het hele volk tevreden mee was. Als er iets te kiezen was, riep de menigte: “Brood en Spelen, Brood en Spelen, Brood en Spelen”.

En dat was wat ze kregen. De Romeinse soldaten plunderden de graanakkers in het buitenland en ze organiseerden levensechte gevechten tussen krijgsgevangenen en wilde dieren in enorme stadions. Het volk kreeg wat het wilde en de machthebbers hadden volledig de vrije hand.

Onze bisschop nodigt ons uit om de verkiezingen serieus te nemen en niet thuis te blijven. Hij schrijft in zijn bisdom nieuwsbrief o.a. "In ons land heerst bij velen een gevoel van onbehagen over hun eigen toekomst, over de medische zorg, over onze veiligheid en de toekomst van onze aarde. Helaas maken sommige politici van dit ongenoegen gebruik om, als nieuwe rattenvangers van Hamelen, mensen te verleiden tot negativisme en populisme. Het is gevaarlijk om groepen mensen tegen elkaar uit te spelen; om met grove taal het debat te voeren; om onderdelen van onze rechtsstaat als nep te betitelen en de vrijheid van godsdienst op te heffen door de bouw van moskeeën te verbieden evenals de Koran. Vanuit katholiek perspectief zijn wij geroepen om de waardigheid van iedere mens als schepsel van God te beschermen, solidair te zijn met elkaar en ons eigenbelang of deelbelang te zien binnen het kader van het algemeen belang. Alleen zo bouwen wij aan een leefbare en humane samenleving."

Toch hoor je nogal eens de neiging om bij het kiezen te zoeken naar het eigen voordeel. Links en rechts hoor je mensen zich afvragen: "Welk partijprogramma levert het meeste op voor mijzelf, voor mijn kinderen, voor mijn kleinkinderen of voor het bedrijf waar ik werk.

Als Jezus ons vandaag zou toespreken in verband met de ophanden zijnde verkiezingen, zou Hij zeker geen direct antwoord geven. Wel: "Zoek het nu zelf maar uit met deze samenvatting in gedachten: "Heb evenveel zorg voor je naasten als voor jezelf".

Van al die andere verkiezingsluisen en programma's moeten we maar afwachten wat de nieuwe regering er mee doet. Dit programma kan iedereen uitvoeren!

P.M.