Op zaterdag 25 maart heeft de Brandweerpost Mill een provinciale Brandweervaardigheidstoets (brandweerwedstrijd) georganiseerd. Elk jaar organiseert het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité vaardigheidstoetsen door heel Nederland.

Deze keer was onze brandweerpost in Mill dus aan de beurt. Ze hadden een spannend scenario bij de Wissel uitgewerkt. Een nagebootste praktijksituatie met een ongeval tussen een auto en een fietser en een daaropvolgende brand in de Wissel. De deelnemende korpsen kwamen uit: Erp, Megen, Sint Anthonis, Berlicum, Lith, Grave, Drunen, Schaijk, Boekel en Vlijmen. De wedstrijd heeft de gehele dag geduurd. Om 20.00 uur mocht ik de prijzen uitreiken in Cultureel Centrum Myllesweerd. De nummers 1 t/m 3 gaan verder naar de gewestelijke vaardigheidstoetsen. De dagwinnaar was de post Schaijk. Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Interview Samenwerken Land van Cuijk

Op maandag 27 maart ben ik geïnterviewd door Corné Kremers over de regionale samenwerking in het land van Cuijk. Dit interview is te zien op inmill.nl en de Lokale Omroep Mill. Zoals wellicht bekend werken de vijf gemeenten uit het Land van Cuijk al op veel terreinen samen. De vraag is nu of de huidige samenwerking wel past bij de ambities en maatschappelijke opgaven waar het Land van Cuijk in de nabije toekomst voor staat. Om een goed en afgewogen besluit te kunnen nemen over de toekomst hebben de vijf gemeenteraden besloten een onderzoek uit te laten voeren naar de meest duurzame vorm van verregaande samenwerking. In het interview heb ik hier nadere uitleg over gegeven. De mening van inwoners is in dit proces van groot belang. Daarom worden er, naast gesprekken met de regio, ondernemers en maatschappelijke organisaties, in elk van de vijf gemeenten burgerbijeenkomsten voor de inwoners georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten worden inwoners geïnformeerd over het onderzoek en over de verschillende vormen van samenwerking tussen gemeenten. U kunt aangeven welke thema’s u belangrijk vindt voor de toekomst. Praat dus mee, uw mening telt! De bijeenkomst in Mill vindt plaats op 18 april in Myllesweerd, aanvang 19.30 uur.

Nieuwe gemeentesecretaris

Op dinsdag 28 maart heeft het college van Burgemeester en Wethouders de nieuwe gemeentesecretaris Jean-Paul Ruyters benoemd. Jean-Paul is 44 jaar en heeft ruime ervaring opgedaan in het openbaar bestuur. Zo werkte hij bij de gemeenten Uden, Veghel en Cranendonck. Bij deze laatst genoemde gemeente is hij momenteel werkzaam als Strategisch Manager Publiek en loco-gemeentesecretaris. Ons college is blij met zijn benoeming vanwege zijn ruime ervaring en brede kennis. Dezelfde dag hebben we afscheid genomen van onze gemeentesecretaris Coen Boode. Na ruim drie jaar werkzaam te zijn geweest binnen onze organisatie maakt hij de overstap naar de gemeente Landerd. We hebben veel waardering voor zijn enthousiaste inzet en wensen hem veel succes toe bij de buren!

Bestuurlijke conferentie weerbare overheid

Op woensdag 29 maart heeft in het provinciehuis te ’s-Hertogenbosch de derde editie van de conferentie Weerbare Overheid plaatsgevonden. Het ging vooral over de rol van gemeenten, provincies en waterschappen bij het tegengaan van ondermijnende criminaliteit en de verweving van onder- en bovenwereld. We moeten de strijd tegen hennepteelt, drugshandel, mensenhandel en witwassen aanpakken als één overheid en intensief samenwerken met onze betrokken partners. Ondermijning van het openbaar bestuur vergt een mix van lokale, regionale en landelijke aanpak. Alertheid, samenwerking en aanpakken was en is het devies. De beweging gaat door!