Op donderdag 4 mei heb ik in de Wis in Langenboom Ton Ermers zijn Koninklijke onderscheiding alsnog mogen opspelden.

Een week eerder had ik Ton telefonisch op de hoogte gebracht dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Hij was tijdens de lintjesregen 2017 met zijn hele familie op vakantie in Duitsland vanwege hun 45-jarig huwelijksfeest.

Terwijl de lintjesregen 2017 nog vers in ons geheugen ligt, is het zaak om nu al actie te ondernemen voor de lintjesregen 2018. Het indienen van aanvragen voor onderscheidingen is mogelijk tot 1 juni aanstaande. Wellicht kent u iemand die een lintje verdient? Iemand komt in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding als er sprake is van persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beiden. Als u iemand wilt voordragen voor een Koninklijke onderscheiding kunt u contact opnemen met Nellie Hermanussen (tel: 0485-460349). Zij kan u adviseren of de verdiensten bijzonder genoeg zijn en uitleg geven over de procedure. Nadere informatie is te vinden op www.lintjes.nl

Gouden jubileum

Pastoor Ad van der Meijden werd op 11 maart 1967 in Boxtel tot priester gewijd. Zijn gouden jubileum is op zondag 7 mei feestelijk gevierd. Ons voltallig college was aanwezig bij de drukbezochte en indrukwekkende dienst in de kerk van de H. Willibrordus in Mill. Na de kerkplechtigheid volgde een vendelgroet van de gildes van Sint Hubert en Haps op het plein. Na een optreden van de harmonie St. Willibrord was iedereen welkom op een receptie in de theaterzaal van Myllesweerd. Tijdens mijn toespraak heb ik Ad van der Meijden geprezen voor het uitstekende werk dat hij in al die jaren in onze gemeente heeft verzet. De pastoor is een echt mensen-mens, die verbindt, bruggen slaat en midden in de gemeenschap staat. Zoals een herder tussen zijn kudde. Hij kondigde aan voorlopig door te gaan met zijn werk en missie. Daar zijn we uiteraard blij mee en we hopen dat Ad van der Meijden zijn mooie werk in de komende jaren in goede gezondheid kan voortzetten.

Keukenbazen 2017

Sil, Eef, Sterre en Renske uit Mill hebben in 2016 de Mega Live Kookbattle 2016 gewonnen. Topkok Jeroen van den Heuvel van ROC de Leijgraaf coachte dit succesteam. Dankzij hen mag ik me een jaar lang Smaakburgemeester van Nederland noemen. Uiteraard doet onze gemeente als titelhouder ook dit jaar mee aan deze spannende kookwedstrijd. Ik kan u met trots berichten dat we Hans Derks uit Mill bereid hebben gevonden om deel te nemen aan Keukenbazen 2017. Hans is werkzaam bij restaurant Versaen in Ravenstein en werd onlangs uitgeroepen tot “Veelbelovend ondernemer van het jaar 2017” in de gemeente Oss. Op woensdag 10 mei hebben we een inspirerend startoverleg gehad met Jeroen van den Heuvel (ROC), Ad Berends (Ontdek Mill) en Monique Nelson (Ontdek Mill). We hebben het voornemen om een kookwedstrijd (voorronde) in onze gemeente te organiseren, waaruit een winnend team naar voren zal komen. Dit team gaat de gemeente Mill en Sint Hubert vertegenwoordigen bij de Mega Live Kookbattle 2017 in Den Bosch. U hoort snel iets over de opzet!

Training Politieke Debatvaardigheden

Op donderdag 11 mei ben ik aanwezig geweest bij de training “Politieke Debatvaardigheden”. De fractievoorzitters van de politieke partijen (Presidium) hebben geconstateerd dat de commissie- en raadsvergaderingen best wat levendiger mogen zijn, met meer debat en onderlinge discussies. Dit als middel om verantwoording af te leggen aan inwoners over het vast te stellen beleid, maar ook om door een constructieve discussie een voorstel verder te polijsten. Bij de voorbereidingen van de debattraining is goed aangesloten bij de huidige werkwijze van onze commissies en raad. Tijdens een geslaagde avond is er geoefend met herkenbare situaties en hebben de aanwezigen praktische tips gekregen en debattechnieken geleerd. De training werd verzorgd door Debat.nl.

Hopelijk zien we u op korte termijn op de publieke tribune in de raadzaal, zodat u kunt constateren dat de theorie wordt omgezet in de praktijk. Wees welkom!