Donderdag 6 juli vindt al weer de laatste raadsvergadering plaats voordat het zomerreces begint. Raadsactiviteiten worden pas weer in september opgepakt.

Eigenlijk staat er maar een drietal politiek belangrijke onderwerpen op de agenda, echter niet de minste. De Jaarrekening 2016, de Bestuursrapportage over de eerste maanden van 2017 en last but not least: de Kadernota 2018-2021.

Waarom is deze agenda belangrijk?

Omdat de kadernota besproken en vastgesteld wordt. Dit onderwerp is altijd politiek beladen, omdat de partijen hier hun eigen wensen ingewilligd willen zien. Ook het college heeft een aantal wensen op tafel gelegd. Er wordt dan na veel discussie of debat uiteindelijk per onderwerp iets besloten.

Meicirculaire

De Meicirculaire geeft aan wat onze gemeente het komende jaar van het Rijk financieel mag verwachten. Die is zojuist ontvangen en valt voor onze gemeente enkele tonnen structureel hoger uit dan werd verwacht.

Burger, wees op uw hoede!

Hoewel het college graag de reserves wil spekken is er nu enige financiële ruimte voor nieuw beleid en kan aan een aantal wensen binnen de kaders tegemoet gekomen worden. Ga naar de achterbanvergadering van uw politieke partij, want nu gaat het er om! En omdat volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn, zullen alle partijen u welwillend tegemoetkomen en stemmen willen trekken met cadeautjes.

Wat is een kadernota?

De “kadernota” geeft richting aan het college van B&W hoe “de begroting” voor de komende jaren wordt opgesteld. Dat gebeurt in november. De lusten en lasten voor ons als inwoner van de gemeente Mill en Sint Hubert worden dan voor de toekomst zichtbaar gemaakt.
De kadernota 2018-20121 geeft eigenlijk een meerjarig negatief financieel beeld, maar de onlangs verschenen Meicirculaire redt ons. Halleluja... de komende jaren tonnen voordelig!

Caramba... de Jaarrekening 2016 zegt: winst!

De raad sluit de boeken met een positief resultaat van € 191.000 netto. Dat was in het verleden wel eens anders. Het college wil dit bedrag aan de algemene reserves toevoegen. Of zou burgemeester Walraven nog een rondje geven?

Bestuursrapportage van het college

Hierin wordt hoofdzakelijk aandacht besteed aan de (verwachte) afwijkingen, zowel financieel als niet-financieel ten opzichte van de begroting. Het college heeft het moeilijk, want nu is er voor dit jaar al een bedrag van € 182.000 overschreden. Naast heel veel kleinere bedragen valt het volgende op: De (te) Brede School kost jaarlijks extra € 30.000 door leegstand; onderhoud wegbeheer en openbaar groen kost zo’n € 40.000 extra; personeel CGM valt € 40.000 hoger uit i.v.m. stijgende pensioenpremies en onze gemeente heeft voor ruim € 40.000 meer diensten van CGM afgenomen.

Pluim!

De ambtenarenorganisatie (CGM) verdient al weer een pluim voor de prima leesbare verslagen. Er is flink aan de weg getimmerd waardoor de jaarrekening, kadernota en bestuursrapportage voorzien zijn van een fraaie lay out. De goede leesbare tekst met onderbouwingen zal de hoeveelheid schriftelijke en mondelinge vragen sterk verminderen. Hopelijk!

Theo van Eenbergen, AB’90