Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar, als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Met fysiotherapie kunt u leren hoe u door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt.

Wat is COPD?

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming, later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht (zoals rook), verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

Wat kan FysioSupport Mill voor u betekenen?

FysioSupport kan u begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. Wellicht vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. In overleg, en afgestemd op uw situatie, stellen wij een trainingsprogramma op ter verbetering van uw kracht en conditie. Uiteraard moet u zelf uw best doen, maar het resultaat is er ook naar. Uw zelfvertrouwen groeit en u kunt daarna ook zelf meer gaan bewegen.

De mondharmonica als medicijn bij COPD

Bij FysioSupport wordt er door longpatiënten wekelijks in groepsverband mondharmonica gespeeld om hun ademhaling te verbeteren. Het spelen op een mondharmonica is een zeer goede ademhalingsoefening. Het is het enige blaasinstrument waarbij je zowel in- als uitademend speelt. Onder leiding van Anny Kuijpers is er aandacht voor ontspanning, ademhalingstechniek en muziek. Ondanks het verschil in conditie en muziekervaring zijn deze mensen nu in staat om een aantal bekende liedjes in groepsverband te spelen. Iedereen kan op zijn eigen niveau meespelen. Mondharmonica spelen is een heel leuke, ontspannen manier om ademhalingsoefeningen te doen. De deelnemers aan de therapie ervaren een betere conditie en controle over hun ademhaling. Ze hebben meer kracht om adem te halen en bovendien geeft het samen spelen veel voldoening en lol.

Voor meer informatie: Jan Klap / Coert Comans, FysioSupport Mill
Telefoon: 0485 - 47 01 66
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.