Op vrijdag 13 oktober heb ik samen met Ernest de Groot, DB-lid van Waterschap Aa en Maas, de MER-commissie rondgeleid door de Raamvallei.

Deze commissie gaat de milieueffecten afwegen van de door het waterschap beoogde waterberging in het stroomgebied van de Raam. Waterberging is nodig voor het geval er in de toekomst vaker en heftigere regenbuien gaan vallen. Zo heftig dat het gemaal van Sasse in Grave de afvoer vanuit de Raam naar de Maas niet meer aankan. In zo'n extreme situatie zal iedereen het er mee eens zijn dat er beter in het buitengebied een stuk land gebruikt kan worden om de overvloed aan regenwater op te vangen, dan dat de bebouwde kom van Grave onder loopt. Het waterschap kan daarvoor verschillende gebieden kiezen, elk met meer of minder impact op de omgeving. De MER-commissie gaat advies geven over deze effecten zodat uiteindelijk de beste keuze gemaakt kan worden. Ze waren unaniem onder de indruk van het mooie, bijna onbrabantse landschap en gaven complimenten over de manier waarop we in de Raamvallei alle partijen betrekken in het proces.

’n Goei Leven

Op zondag 15 oktober was alweer de tweede editie van het Pluk en Oogstfeest op en rond kasteel Tongelaar. Mede dankzij het prachtige weer werd het een fantastisch en zeer druk bezocht evenement. We hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om het project 'n Goei Leven officieel te starten. Dit project moet de komende tijd in het gehele Land van Cuijk uitgroeien tot een beweging rond gezond en smaakvol eten. Met dit project doen we in 2018 mee met "Brabant, Europese regio voor de Gastronomie". Ik ben er trots op dat 'n Goei Leven een idee is van ons eigen OntdekMill en dat we daar volgend jaar als Land van Cuijk internationaal mee kunnen gaan scoren!

Ondernemersprijs

Ook dit jaar zal ik weer aan een ondernemer uit onze gemeente de Ondernemersprijs gemeente Mill en Sint Hubert 2017 uitreiken, tenminste als er ondernemers voor deze prijs door u worden voorgedragen. Dat kan nog tot zaterdag 28 oktober en het hoeft niet persé een ondernemer te zijn die in onze gemeente een onderneming heeft, het mag ook een inwoner van onze gemeente zijn die buiten onze gemeente zijn onderneming runt. Uw nominatie kunt u sturen naar de de redactie van de Neije krant, Redactie @deneijekrant.nl of per post naar Beatrixstraat 13 5451 ZB Mill. Belangrijk is dat u er bij vermeldt waarom u die ondernemer voordraagt. Hoe uit alle inzendingen de winnaar wordt gekozen kunt u binnenkort in de diverse media lezen. Op de nationale Dag van de ondernemer, vrijdag 17 november, zal tijdens een extra radio-uitzending van de Lokale Omroep Mill de winnaar door mij bekend gemaakt worden.

Wethouder Jos van den Boogaart