Afgelopen dinsdag heb ik een visiesessie van het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk (RBT) mogen bijwonen. Deze inspirerende sessie vond plaats op een bijzondere locatie, het Emmausklooster te Velp.

Het Emmausklooster is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland en is vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaus. Onder deskundige externe begeleiding (ZKA Advies) hebben we als dagelijks bestuur constructief gewerkt aan een visie voor de komende 3 jaar. Onlangs hebben de vijf gemeenten in het Land van Cuijk hun vertrouwen in het RBT bevestigd en is de samenwerkingsovereenkomst tot en met 2020 verlengd. Als voorzitter van het RBT ben ik hier uiteraard bijzonder blij mee, zodat we de komende jaren kunnen blijven werken om de regio Land van Cuijk op toeristisch gebied verder op de kaart te zetten. Samen staan we sterk!

Griezels kermis Mill

Op woensdag heb ik een bezoek gebracht aan Juf Nicole en een groep kinderen van basisschool de Kameleon. Aanleiding hiervoor was een brief die ik van hen had ontvangen over gebeurtenissen op de kermis in Mill. Citaten uit de betreffende brief: “Wij schrijven deze brief namens de Kameleon. Er zijn heel veel klachten over de griezels op de kermis….Meerdere kinderen zeiden dat de griezels moesten stoppen, maar ze gingen gewoon door. Wij leren op school dat we rekening met elkaar moeten houden en dat je elkaar moet respecteren. Nu gaan deze griezels over onze grenzen heen. Wij hopen dat het volgend jaar niet meer gebeurt.” Ik heb me tijdens het bezoek laten vergezellen door Jacob Regter, de kermisexploitant in Mill. We hebben de kinderen de ruimte gegeven om hun ervaringen met ons te delen. Voor meerdere was het een onaangename gebeurtenis. Jacob heeft toegelicht dat een zestal acteurs (griezels) zijn ingehuurd als “leuke” aanvulling op de kermisattracties. Op meerdere plaatsen in Nederland was dit tot op heden succesvol gebleken. In Mill is het duidelijk anders gelopen en niet bij iedereen goed gevallen. De griezels waren te vroeg op het kermisterrein aanwezig (nog veel kinderen) en de communicatie had beter gemoeten. Jacob heeft aangegeven de gebeurtenissen oprecht te betreuren en heeft beloofd dat het volgend jaar niet meer zal gebeuren. De kinderen zeiden dat de kermis in Mill ieder jaar een bijzondere belevenis is en dat dit zeker zo moet blijven. Volgend jaar gaan we dan ook weer ouderwets genieten van de fraaie kermis in Mill.

MOVE4ALL

Op woensdagmiddag heb ik een gesprek gehad met Marit, Jara, Lulu en Dionne, 4 enthousiaste studentes van de opleiding Horeca Ondernemer/Manager op de ROC de Leijgraaf te Cuijk. Als onderdeel van het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn zij druk bezig met het opzetten van het zogenaamde project “MOVE4ALL”. Het voornemen is om een actieve sportdag te organiseren voor kinderen uit het asielzoekerscentrum uit Grave en basisschoolkinderen uit Mill. De sportdag zal eind januari 2018 plaatsvinden bij City Resort Mill (voorheen Fitland). Samen een dag sporten, plezier maken, bruggen slaan, samenwerken, genieten van gezonde voeding en elkaar beter leren kennen. Omdat ze vanuit ROC de Leijgraaf geen budget krijgen, zijn ze op zoek naar stakeholders, sponsoren en meedenkers die het project verder kunnen brengen. Ik heb ze in contact gebracht met enkele energieke stakeholders uit Mill. Gelet op hun enthousiasme en constructieve aanpak heb ik er alle vertrouwen in dat dit project gaat slagen. Voor nadere informatie en om de voortgang van het project te kunnen volgen, verwijs ik graag naar hun Facebookpagina (Move4ALL).