In de afgelopen periode heb ik samen met mijn gezin mogen genieten van een vakantie in Hong Kong. Wij zijn daar op bezoek geweest bij mijn dochter die daar een half jaar verblijft in verband met studie.

Fascinerend om eens rond te mogen kijken in een heel andere cultuur. In een ontzettend drukke omgeving waarin ruim 7 miljoen mensen wonen, werken en recreëren op een relatief kleine oppervlak. Arm en rijk door elkaar. Een groot contrast. Naast super moderne, luxer kantoorgebouwen zie je sobere woonappartementen. Het is een erg drukke, hectische omgeving. Heel interessant en indrukwekkend om daar eens een kijkje te nemen. Wat ik wel zag is dat mensen veel meer met elkaar leven.

Eigen kracht en zelfredzaamheid

Als je dan weer terug bent in Nederland, op je eigen vertrouwde plek, ga je je wel beseffen dat wij het in Nederland nog niet zo slecht hebben. Wij hebben hier in onze gemeente de ruimte. Hier kan ik rustig met mijn fiets naar mijn werk. Een verademing na alle hectiek in Hong Kong. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat alles hier goed loopt. Zeker niet. We zien dat mensen steeds meer aangewezen zijn op zichzelf en hun directe omgeving. Eigen kracht en zelfredzaamheid zijn termen die steeds meer gebruikt worden. Ook moeten ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. In veel gevallen gaat dat goed en is dat ook wat mensen zelf willen. Maar niet altijd. Niet iedereen heeft een eigen netwerk waarop hij of zij terug kan vallen als het even niet meer gaat. Niet voor niets is het percentage eenzaamheid onder met name ouderen hoog te noemen.

Betrekken

Wij moeten aandacht hebben en blijven houden voor onze inwoners die het zelf niet meer kunnen redden. Daarvoor moeten wij een vangnet bieden. Dat kan zijn met professionele zorg en ondersteuning, maar vaak komt zorg en ondersteuning terecht op de schouders van mantelzorgers en vrijwilligers. Gelukkig zien wij in onze gemeente steeds meer initiatieven ontstaan waarbij oog is voor onze inwoners. Waarbij de insteek is dat we iedereen zoveel mogelijk willen blijven betrekken in onze samenleving. Ik denk hierbij aan onze zorgcoöperaties en huiskamerprojecten, die van allerlei activiteiten ontplooien om mensen “in beweging” te krijgen. Wij noemen dat met mooie woorden ‘informele zorg’ of ‘zorg en ondersteuning in de nulde en eerste lijn’.

Oog voor de medemens

Deze ontwikkeling wordt de komende jaren steeds belangrijker in onze samenleving. Wij zijn als gemeente trots op de initiatieven die de laatste jaren zijn ontstaan in onze gemeente. Zij zijn ontzettend waardevol en vervullen een heel belangrijke functie. Blijvende ondersteuning en waardering is en blijft erg belangrijk. Fijn dat er nog zoveel mensen zijn die oog hebben voor hun medemens.

Wethouder Erik van Daal