Het nieuwe kabinet Rutte III wil het lage BTW-tarief per 1 januari 2019 optrekken van 6% naar 9%.

Dit tarief geldt voor de dagelijkse boodschappen, groente en fruit, medicijnen, de kapper, schoonmaak, schilderen, theaters, musea, hotels, attractieparken en het openbaar vervoer. De opbrengst van deze tariefsaanpassing wordt volledig gebruikt om de loon- en inkomstenbelasting te verlagen. Het algemene BTW-tarief van 21% blijft gehandhaafd.

Rutte III wil het BTW-tarief van 6% naar 9% verhogen om zo een eerste stap te zetten in het verminderen van de belastingdruk op arbeid en het zwaarder belasten van consumptie. De verwachte opbrengst van de tariefsverhoging bedraagt zo’n € 2,6 miljard en die wordt volledig aangewend om de loon- en inkomstenbelasting te verlagen. Het hogere BTW-tarief zal een gemiddeld gezin zo’n € 20 per maand gaan kosten.
De aanpassing van het lage BTW-tarief is Europeesrechtelijk geen probleem: de BTW-richtlijn van de Europese Unie schrijft geen minimum of maximum voor. De tariefsaanpassing maakt het verschil met onze buurlanden wel groter: in België is de omzetbelasting op eerste levensbehoeften 6%, in Duitsland 7%. Bewoners in de grensstreek kunnen de tariefsaanpassing vermijden door hun boodschappen over de grens te gaan doen.

Commentaar

De voorgenomen verhoging van het BTW-tarief van 6% naar 9% is door de toekomstige oppositiepartijen sterk bekritiseerd. De verhoging is een ‘boete op het boodschappen doen’. Deze kritiek getuigt van selectief winkelen in de belastingplannen van Rutte III: de boodschappenboete wordt door de oppositie breed uitgemeten, maar over de verlaging van de loon- en inkomstenbelasting en diverse andere extraatjes in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ wordt niet gerept. De boodschappenboete wordt steeds weer afgezet tegen de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, een maatregel die het grootbedrijf een miljardenkorting oplevert. De nieuwe coalitie moet het zuur – de BTW-verhoging – en het zoet – de lagere loon- en inkomstenbelasting – als een package deal gaan verkopen. Met de krappe meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer wordt dat een spannende operatie.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.