Heel de geschiedenis van de mensheid zit vol doemdenkers en zodra de omstandigheden het toelieten deden de echte doemdenkers er nog een schepje bovenop. Het is een grote puinhoop... het einde is nabij.

Christus zegt: “laat je door al deze doemdenkers niet van de wijs brengen. Zet al je krachten op het goed doen d.w.z. promoot het goede en je zult zien wat er gebeurt”. Er ontstaat dan een ander klimaat. De mensen krijgen weer plezier in het leven.

Alleen het goede kan het begin zijn van een leefbare wereld. Daar waar liefde is is alles en daar waar geen liefde is, is niets, daar waar doemdenkers zijn, gebeurt niets en daar waar optimisten zijn zoals Jezus Christus ontstaat een nieuwe wereld d.w.z. het rijk van God waar de liefde centraal staat en niet de haat, de hebzucht en het doemdenken.

We vieren de geboortedag van de grootste optimist aller tijden: Jezus Christus. De grootste tegenstander van de doemdenkers, de pessimisten, de uitbuiters, de graaiers, de egoïsten, de verwaanden, de materialisten...

Met Kerstmis staat die boodschap van het kind van Bethlehem centraal want alleen de liefde tot de Schepper en de liefde tot de medemens kan de wereld tot een plek maken waar het goed is met elkaar enige tijd onderweg te zijn. Al het andere is secundair.

Daar waar geleefd wordt zoals Jezus dat deed, daar waar mensen de moed hebben Hem te volgen, daar ontstaat licht en is er licht. Daar beduveld men elkaar niet, daar is geen haat of jaloezie, daar gunt men elkaar het licht in de ogen, daar hoeft geen honger te zijn enz. enz.

Met Kerstmis moeten fijne liederen en muziek klinken, er moeten kerstbomen zijn, er moet entourage zijn, want dat hoort bij een feest, maar dat is niet het belangrijkste. In de eerste kerststal was maar een povere entourage, maar er was het wezenlijke: de liefde.

Daarom ging iedereen graag op bezoek in die povere stal. Misschien trekken daarom nog altijd de kerststallen in de kerken, maar ook het kerststalletje thuis. Ze zijn het Licht in de duisternis. Niet de kaarsen, maar mensen die zijn als kaarsen, bepalen de kwaliteit van Kerstmis en het nieuwe jaar.

Mogen wij zo het Licht doorgeven, dan zal het Kerstfeest een zalig Kerstfeest worden.

Een zalig Kerstfeest, een gelukkig, gezegend en voorspoedig Nieuwjaar wordt u toegewenst door

Ad van der Meijden
Pastoor