Een dag of tien geleden nam ik deel aan een regio-overleg op kippenbedrijf van Hugo Bens in Haps. Een mooi bedrijf, het ligt er keurig bij en de kippen produceren maar liefst 100.000 consumptie eieren per dag!

Die dag ook een paar voor ons voor bij de koffie. Hugo is een boer die zich beseft dat zijn bedrijfsactiviteiten een impact hebben op de omgeving en dus ook op de mensen die in die omgeving wonen. Door de één kan die impact negatiever worden ervaren dan door de ander en zonder dat te willen weerleggen brengt dat besef hem tot zijn overtuiging dat hij positieve toegevoegde waarde moet hebben voor zijn omgeving. Behalve goede boer wil Hugo ook goede buur zijn. Dat was precies waar het overleg over ging: Hoe kan de agrarische sector haar relatie met de burger en met de omgeving verbeteren. Wat gaat er goed, wat moet er beter, hoe zou je het aan kunnen pakken. Onder de deelnemers aan het overleg waren verschillende actieve boeren die allen op verschillende manieren bezig zijn met dit onderwerp. De één gaat er verder in dan de ander, de één boekt meer succes dan de ander. Maar alle deelnemers waren het er ook over eens dat de relatie boer-burger kwetsbaar is. Stappen voorwaarts van goedwillende individuele boeren kunnen zomaar teniet worden gedaan door misdragingen elders in de sector. Het vertrouwen is broos. Als voorbeeld spraken we over de mestfraude die eind 2017 via NRC in de media kwam en waarbij ook bedrijven uit onze regio werden genoemd. En terwijl het verslag van ons overleg nog geschreven moet worden kwam vorige week het gesjoemel in de melkveehouderij met registratie van kalfjes in de media. Ook dit blijkt een variant van mestfraude. Weer een deuk in het broze vertrouwen. Er moet nog veel gebeuren om de relatie tussen boer en burger duurzaam te verbeteren. De sector zelf zal zich daarbij, misschien wel eerst, moeten verschonen van collega’s die de regels willens en wetens overtreden.

Energieke informatieavond tijdens energiecafé

Afgelopen dinsdag was ik gastheer van ons eerste Energiecafé in Myllesweerd. Alle woningbezitters in het centrum-deel van Mill waren persoonlijk uitgenodigd om te zien en te horen welke concrete energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en vooral welke maatregelen meer of minder verstandig zijn om toe te passen. Enkele bedrijven uit de regio presenteerden hun producten die daarvoor beschikbaar zijn. De voorbeelden werden gepresenteerd aan de hand van een woning in de Dr. Arntzstraat. Dat huis was van binnen en van buiten helemaal doorgelicht. Wat zijn de grote energieslurpers en welke alternatieven zijn daarvoor? Waar lekt warmte gewoon weg, soms dwars door de muur? Grappig dat je met een warmtescanner op de buitenmuur precies kon zien waar binnen in huis een radiator zit. Een duidelijk warmtelek. De oplossing: aanbrengen van reflecterend folie achter de radiator op de binnenmuur helpt al een hoop. Beter nog is het laten aanbrengen van muurisolatie. Zo’n 60 mensen waren op de uitnodiging ingegaan en twee dames van “Buurkracht” riepen de aanwezigen op om vooral samen aan de slag te gaan. Zij helpen daar graag bij en doen dat gratis. Het resultaat was dat een groepje van pakweg acht inwoners uit de wijk nu samen aan de slag gaan. Als het aan mij ligt gaan we in de andere wijken en dorpen ook allemaal een Energiecafé organiseren.