Ieder mens heeft behoefte aan licht en liefde, warmte en aandacht. Als de zon zich na de winter dan ook steeds meer laat zien en voelen, dan geeft dat een goed gevoel.

Hier wordt door de commercie dan ook stevig op ingezet maar soms vind ik dat niet erg. Jaren geleden kocht ik een groot formaat lavendelzeep, heerlijk omdat hij zo lekker rook. De zeep werd in de kast gelegd tussen de handdoeken en zo gauw ik de deur opende waande ik me in de zon, staand in een veld met bloeiend lavendel.

Vele jaren kocht ik de zeep en genoot al van de geur voordat hij uitgepakt werd. Eenmaal het papier eraf en in het zeepbakje in de douche, geurde alles naar lavendel. Ik had, eerlijk is eerlijk, alleen maar aandacht voor de geur. Totdat ik op een goede dag een tekst op de zeep zag staan: Made with love. Toen kon mijn dag helemaal niet meer stuk. Gemaakt met liefde! Wat wil je nog meer. Nooit had ik dit eerder opgemerkt. De tekst stond zeker aan de onderkant? Ik had mijn ogen in de vroege ochtend niet goed open, alleen oog voor ‘de bovenkant’? Of mijn bril nog niet op, wie zal het zeggen? Mijn fantasie sloeg direct op hol en ik stelde me voor dat een klein fabriekje op het Franse platteland, met fantastisch bezielde medewerkers, dit stuk zeep gemaakt hadden. De lavendel werd op een zonnige dag geoogst, er werd gezongen in het veld en in de middagpauze was er een picknick. Uiteraard met stokbrood, Franse wijn en kaas en zelfgemaakte jam. Toen men alle lavendel geoogst had, hoog opgestapeld en zelfs mooi gedrapeerd, ging men met paard en wagen naar het kleine fabriekje. Daar aangekomen werd er gestart met het proces om heel veel mooie stukken zeep te maken. Men stopte er een hoop liefde in omdat men immers genoeg liefde had. De geur van de lavendel, de zon, de wijn niet te vergeten en geweldige collega’s. Op de werkvloer was er een fantastische sfeer zodat veel liefde als vanzelf in het product kwam wat ze maakte: ‘mijn’ lavendelzeep, die ik jarenlang gebruikte. Totdat ik op een dag misgreep. Ook op het internet was mijn favoriete zeep niet meer te vinden. Weg was mijn zeep met de tekst: Made with love.

Wat had ik allemaal met liefde gemaakt in mijn leven of met liefde of uit liefde gedaan? Waar zat overal een portie liefde, licht, warmte en aandacht bij of nog beter in? Want het is wel zo prettig werken en leven als deze ‘bestandsdelen’, deze gevoelswaarden bij het ‘product’ of in een handeling zitten. Ik ben blij dat mijn kleindochter ‘het onbevangen kind’ mij deze pure wereld vol vreugde en nieuwsgierigheid laat zien, het opent mijn hart vol van liefde. Nog even en ook zei wordt opgeslokt en besmet met wat de omgeving belangrijk vindt. Maar vooralsnog is ze onschuldig en laat zien hoe ze zich werkelijk voelt. Geen maskers, geen ‘zo hoort het’. Vaak een lach en soms een traan, je ziet wat er speelt in haar gevoelsleven.

Stilletjes vraag ik me af of God, de Albron of hoe je de macht die achter al het materiële bestaan zit, ook alles heeft laten ontstaan uit liefde, in liefde, met liefde. Want de wereld is mooi, kan zo mooi zijn maar we maken er zelf vaak een puinhoop van. Oh wat een gedachten aan een stukje zeep je niet allemaal kan geven. En wat mis ik die tekst, hoewel die zo weggewassen - verwaterd was: Made with love. Hoe mooi is het om de dag hiermee te beginnen en aan het eind van de dag weer te sluiten.

Tilly Gerritsma