‘Wil je een keer komen kijken naar: Muziek op schoot’ vroeg mijn schoondochter en dat wilde ik wel.

Het was een feest om de groep dreumesen (1 t/m 2 jaar) met ouders of grootouders te zien reageren op de muziek en spelletjes die er gespeeld werden (www.ansjepansje.nl). Een paar dagen later vroeg mijn zoon: ‘Mam, kan Fenna bij jou logeren?’ Ja natuurlijk kan dat want ik had inmiddels een campingbedje. We besloten proefdraaien over te slaan en maar meteen in het diepe te springen. Want stel dat het haar en mij niet beviel?

Voor het eerst alleen met oma in de auto was spannend want hoe zou dat bevallen? ‘Jullie kostbaarste bezit’ zei ik tegen mijn zoon waarbij ik meteen gecorrigeerd werd dat het geen bezit was. Dat was natuurlijk ook zo maar jeetje wel een heel kostbaar mensje voor hun en voor mij. We waren allemaal zenuwachtig voor deze belangrijke gebeurtenis. Ik kreeg volop instructies over eten, drinken, tanden poetsen en knuffels. Zo laat dit en zo laat dat, want ons meisje is nog steeds een pietje precies met eten en drinken. Niet te geloven met een oma die bijna alles lust en zichzelf in toom moet (probeert) te houden. Bij mijn moeder haalde ik wat speelgoed want ik had alles weggedaan. Van een buurvrouw kreeg ik een grote (knikker) ballenbaan en van een andere buurvrouw leende ik een stoelverkleiner die ik op een gewone stoel kon zetten. Nog een kussen eronder en dat moest lukken.

Onderweg naar Mill ging het prima behalve dat ze papa en mama riep en haar knuffel (bunny) weggooide zodat ik de auto moest stoppen om haar geliefde bunny te pakken. Na de bezichtiging van mijn huis en haar slaapkamer ging ze heerlijk spelen. Op YouTube vond ik Nijntje en Niels Holgerson. Niels vond ze erg leuk en papa nog leuker volgens mijn schoondochter. ‘Weet je wel die keken wij vroeger ook’ zei mijn grote kind enthousiast. Geen idee, heb ik allemaal gemist. Te druk gehad of zou het mijn geheugen zijn? Eenmaal op bed wilde ze niet slapen. Het was: Mama... en: Papa...! Waar ze naar toe wilde of die ze in ieder geval miste. Dan maar weer naar beneden en gaan spelen. Om half tien zag ik haar tollen op haar beentjes. Ha…die had de pijp leeg en slapen moest nu wel lukken. Ze sliep heerlijk tot de volgende ochtend om acht uur. Gelukkig had oma ook goed geslapen zodat ik er weer tegenaan kon. Puzzelen, boekje lezen, blokkendoos, knuffelen en uiteraard ook even buiten wandelen. Na de lunch vertelde ik haar dat oma ging slapen net als Fenna. Ik geloof dat ik wel een paar tellen geslapen heb, lamgeslagen van iets wat ik niet gewend was. Maar ons meisje niet. Die was volop aan het kletsen tegen haar knuffels in het bed. Na drie kwartier was het genoeg en was het weer speeltijd. De kinderliedjes op You tube waren haar favoriet. En uiteraard zong ik mee en verbaasde me over het feit dat de teksten zo maar naar boven kwamen uit een lang vervlogen tijd. Tegen de avond bracht ik haar thuis en we waren allemaal blij dat de logeerpartij goed verlopen was. Zou ik toch maar eens kijken naar een goedkope kinderstoel? Want mijn zoon en schoondochter praten al over een mogelijk volgende logeerpartij. De volgende dag maar eens goed poetsen. Koek en broodkruimels, platgetrapte rozijnen, de vloer plakte van de appelsap, kusjes en plakhandjes op de spiegel, alles had een beurt nodig. Alle interessante spulletjes voor een dreumes op ooghoogte die her en der verspreid lagen, konden weer naar hun plek terug. En schoon was mijn huis, tot een volgende logeerpartij.

Tilly Gerritsma