Drugsgebruik is allang geen probleem meer van de grote stad. Ook in de kleinere plattelandsgemeenten als Mill en Sint Hubert raakt het gebruik van drugs helaas steeds meer ingeburgerd.

Dit gebruik wordt steeds normaler gevonden. “Een pilletje, dat is toch normaal tegenwoordig als onze kinderen uitgaan”. Ik hoor het een ouder nog zeggen tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over drugs in Myllesweerd. Ik schrok erg van deze reactie. Ik denk ook dat er te weinig bekend is over de kans op verslaving en de gezondheidsschade die drugsgebruik kan veroorzaken. Ook vergroten handel en gebruik van drugs in het openbaar de gevoelens van onveiligheid. In zijn aanpak een uniek project in Nederland.

In 2017 is het initiatief genomen om met veertig gemeenten in de regio Noord – en Zuidoost-Brabant het normaal vinden van drugsgebruik een halt toe te roepen.

Het project “Drugs? Dat kunnen we hier niet gebruiken” ging van start.

Er is nu een kwartiermaker aangesteld die een plan van aanpak gaat maken om het drugsgebruik in de regio vanuit het oogpunt van veiligheid en gezondheid aan te pakken.

Met dit project, waar ik als wethouder ook aan mee mag werken, willen we het aantal inwoners terugdringen wat drugs gebruikt, de startleeftijd van drugsgebruik verhogen “(net als bij alcoholgebruik), maar vooral ook het normbesef bij ouders versterken dat drugsgebruik echt niet normaal is. Uit onderzoek van de GGD uit 2016 blijkt dat 9 procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar in onze regio ooit drugs heeft gebruikt, met name uit de groep van 16 tot 18 jaar. Voor de regio Oost-Brabant zijn dat ongeveer 13.600 jongeren. Verder vindt ruim de helft van de jongeren die op stap gaan het normaal dat er drugs gebruikt wordt en 52% van deze groep geeft aan dat zij wel eens ooit overwogen hebben om te experimenteren met drugs.

Wij gaan de komende tijd met dit project vol inzetten op het vergroten van het besef dat drugsgebruik echt niet normaal is. Dat kunnen wij als gemeenten niet alleen. Daarvoor gaan we samenwerken met onder meer verslavingszorg (Novadic-Kentron), GGD, politie en jongerenwerk. U zult de komende tijd nog regelmatig van mij horen over dit project.

Wethouder Erik van Daal