Steeds meer jongeren krijgen jeugdzorg. De kop van dit artikel op de NOS site trok mijn aandacht. Als verantwoordelijk wethouder voor jeugdzorg in onze gemeente herken ik dit wel.

In het artikel staat dat het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt is toegenomen van 366.000 in 2015 naar 405.000 in 2017. De stijging is vooral te zien bij de hulpverlening door wijk of buurtteams, in ons geval het basisteam jeugd en gezin. De stijging van het aantal jongeren in zorg is verontrustend te noemen.

In een artikel in de Gelderlander las ik nog dat het aantal jongeren die in een instelling wonen en begeleid worden is toegenomen van 40.000 in 2015 naar 46.000 in 2017. Dat is een ontwikkeling die mij echt zorgen baart.

Dit alles zagen wij in de regio Brabant Noordoost al langer aankomen. In plaats van dat het Rijk hiervoor extra middelen ter beschikking stelt werd het budget in onze regio voor jeugdzorg vorig jaar gekort met maar liefst € 8.800.000,00. U kunt zich voorstellen dat dit tekorten oplevert bij gemeenten, die uit eigen middelen opgevangen moeten worden. Want de zorgplicht die wij als gemeente hebben voor onze jeugdigen zullen wij te allen tijden blijven garanderen. Dat is onze wettelijke en morele plicht.

Brandbrief

Als regio hebben wij een brandbrief naar de minister gestuurd om aandacht te vragen voor dit probleem. Deze brief heeft er toe geleid dat er vragen zijn gesteld in de Tweede Kamer. Hopelijk gaat de minister nu inzien dat het zo niet langer kan.

Vanuit andere regio’s in het land ontvangen wij positieve reacties op onze brandbrief. Zij bevestigen nog eens een keer dat ook daar de situatie alarmerend is.

Gebroken gezinnen

In de Gelderlander van 1 mei las ik een artikel dat er steeds meer kinderen opgroeien in gebroken gezinnen. Drie op de tien kinderen groeien op in een gezin met maar één ouder. Dat al deze scheidingen en relatiebreuken niet zonder slag of stoot verlopen is algemeen bekend. Het fenomeen vechtscheiding is ook een van de oorzaken dat het aantal jongeren, dat zorg krijgt, toeneemt.

Toekomst voor jongeren

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Een waarheid als een koe. Wij zijn er met zijn allen verantwoordelijk voor dat al onze jongeren een kans hebben op een goede toekomst en als het nodig is goede zorg en begeleiding krijgen. Daar ga ik me de komende vier jaar weer met hart en ziel voor inzetten.