Op 4 mei om 20.00 uur stond heel Nederland weer even stil bij de dodenherdenking. In Mill deden we dat dit jaar voor het eerst in de Acaciahof.

Het herdenkingsmonument stond in het verleden bij het Peelkanaal, vlakbij de Blokland kazerne. Op die plek is bij het uitbreken van de 2e Wereldoorlog flink gevochten waarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Een logische plek dus voor dodenherdenking en jarenlang stond daarom op die plek het herdenkingsmonument. Echter enkele jaren geleden verrees aangrenzend een parkeergarage van Fitland en die zorgde af en toe voor storend autoverkeer, zeker als dat precies tijdens de twee minuten stilte gebeurde. Het initiatief van een grote groep vrijwilligers om op het voormalige kerkhof aan de Hoogstraat een Mariakapel te bouwen en daarbij ook het voormalige kerkhof om te vormen tot een mooi park was de aanleiding om hier ook meteen een plek in te ruimen voor de jaarlijkse dodenherdenking. Samen met het kerkbestuur, het comité 4 en 5 mei, de stichting Sporen van de Oorlog en de inmiddels opgerichte stichting Acaciahof werd een mooie locatie gevonden voor het herdenkingsmonument aan de oostzijde van het nieuwe park. Het bleek een goede keuze te zijn, gezien de enorme publieke belangstelling op 4 mei en de vele positieve reacties daarna. Mijn complimenten aan alle vrijwilligers die zo hard gewerkt hebben om de Acaciahof hiervoor op tijd af te krijgen!

En na 4 mei volgt 5 mei

Bevrijdingsdag waarbij heel Nederland feest viert! Inmiddels al voor het vijfde jaar wordt op die dag de Kunstroute van OntdekMill geopend. Dit jaar loopt de route van Mill, via de Groespeel over de Prinsenpeel, door Wilbertoord en via de Molenheidse bossen weer terug naar Mill. Langs deze 15 km lange wandel- en fietsroute zal tot half september een 30-tal kunstwerken te bewonderen zijn, gemaakt door zowel professionals als amateurs. Ik kan u deze route van harte aanbevelen; het is zeker de moeite waard. Niet alleen vanwege de mooie kunstwerken, maar ook omdat de route langs vele mooie plekjes loopt. Op een grappige wijze wordt u af en toe in de juiste richting gewezen. Bij verschillende toeristische ondernemers, bijvoorbeeld bij Grandcafé ’t Centrum, kunt u een kaart van de route krijgen waarop alle locaties van de kunstwerken staan aangegeven.

Na de opening volgde weer een andere mooie traditie: het gratis Freerail Bevrijdingsfestival op het terrein bij de Wissel dat wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Wissel. Mede dankzij het prachtige weer was het er erg druk en super gezellig. Een aanrader voor jong en oud!

N264 door Sint Hubert

Dinsdag 15 mei organiseert de provincie in de Jachthoorn in Sint Hubert een inloopmiddag en -avond (16.00 - 20.00 uur) over de uitgewerkte oplossingsrichtingen voor de problematiek van de N264 door Sint Hubert. Iedereen kan er vrij binnenlopen en kennisnemen van de verschillende mogelijkheden die volgens het projectteam van de provincie kunnen bijdragen aan de verbetering van deze komdoorsnijding. Ook kunt u zelf aangeven wat u van de gepresenteerde oplossingen vindt. In het verleden is er vanuit de gemeenschap Sint Hubert op verschillende momenten veel aandacht gevraagd voor deze problematiek. Ik roep alle belanghebbenden, maar zeker alle inwoners van Sint Hubert, op om juist ook dit moment te benutten door hier naartoe te gaan om nu uw mening te laten horen. Ongeacht uw persoonlijke voorkeur en ongeacht uw persoonlijke beleving bij de problematiek, voor mij is het geven van uw mening van groot belang om de beste oplossing te bereiken voor heel Sint Hubert, ook voor de lange termijn.

Jos van den Boogaart, wethouder gemeente Mill en Sint Hubert