Enkele keren per jaar heb ik een bestuurlijk overleg met woningcorporatie Mooiland, zo ook weer op 14 juni jl. Tijdens dat overleg bespreken we onder andere de voortgang van de lopende prestatieafspraken die we het jaar daarvoor samen hadden gemaakt.

Ook kijken we naar ontwikkelingen die we in de toekomst op ons af zien komen en die mogelijk weer onderdeel worden van de nieuwe prestatieafspraken voor het volgende jaar. Bij dit soort overleggen is ook ruimte voor inbreng vanuit de huurders. Daarvoor is in de meeste gemeenten een huurdersvertegenwoordiging actief, maar helaas in onze gemeente al enkele jaren niet meer. Dit wordt door zowel Mooiland als door de gemeente als een gemis ervaren.

Oproep voor belangenvertegenwoordiging huurders

Vorig jaar heb ik in mijn column een keer een oproep gedaan om u aan te melden bij Mooiland als u de belangen van de huurders in onze gemeente zou willen dienen bij onze overleggen. U kunt dan meepraten over de activiteiten van Mooiland in onze gemeente. Bijvoorbeeld over sloop en vervangende nieuwbouw. Of over projectmatig onderhoud. En over mogelijkheden om uw buurt of wijk aangenamer te maken. Bij deze nogmaals mijn oproep: Wilt u samen met enkele anderen de huurders in onze gemeente vertegenwoordigen? Meld u dan aan bij Mooiland. Dat kan via de wijkconsulent Hilly van Nispen. Ik begreep van Mooiland dat ze in de toekomst ook willen investeren in het versterken van informele participatie. Het doel daarvan is dat bewoners elkaar beter leren (her)kennen, maar ook dat de mensen van Mooiland vaker contact hebben we met de huurders en hoort wat de wensen zijn. Dit lijkt mij een mooi streven.

Recreatief fietspad Peelkanaal

In een van mijn eerdere columns heb ik melding gemaakt dat er voorjaar 2018 gestart zou worden met de aanleg van het nieuwe recreatieve fietspad langs het Peelkanaal, tussen de Graafseweg en de splitsing met de Raam. Tot enkele weken geleden stond “Start juni 2018” op onze planning, maar tot mijn spijt moet ik u vertellen dat het niet is gelukt om in juni te starten met de uitvoering van de werkzaamheden. Dit heeft verschillende oorzaken:

Op een deel van het huidige fietspaadje blijkt een verontreiniging in de bodem aanwezig (sintels). Daarvoor moesten extra onderzoeken gedaan worden, o.a. om de omvang van de verontreiniging te bepalen en de daaruit voortvloeiende extra kosten. Wat graafwerk betreft maakt het geen groot verschil, maar wel wat betreft de afvoerkosten en stortkosten van het verontreinigde materiaal.

Bij andere werkzaamheden van het Waterschap aan de stuwen in het Peelkanaal moest een explosieven-detectieonderzoek uitgevoerd worden, vanwege de oorlogsgeschiedenis daar, ook op de plekken waar werkzaamheden in verband met het nieuwe fietspad aan de orde zijn. Ook dit leidde tot extra vertraging en bijbehorende extra kosten.

Jammer genoeg kunnen we hierdoor pas later starten met de uitvoering van de werkzaamheden. Snel na de zomer willen we het werk aanbesteden zodat alles dit najaar uitgevoerd kan worden.

Wethouder Jos van den Boogaart