Zo richting zomervakantie wordt mijn agenda altijd wat leger maar voordat het zover is zijn er nog van allerlei uitjes.

Volgens encyclo.nl is een uitje een gelegenheid waarbij mensen uitgaan en vertier zoeken. Dus vanuit mijn beleving uit hun dagelijkse leven, sleur of gewoonte stappen om eens iets anders te beleven. Dan kan nooit verkeerd zijn lijkt me zo anders roest je maar vast.

Met de reuma vereniging waren we onlangs naar de Biesbosch en daar was ik nog nooit geweest. Een fantastische dag met schitterend mooi weer. Het museum vertelde de geschiedenis van de polder en dat was zeer indrukwekkend. En ook de boottocht was zeer geslaagd op die mooie zonnige dag. Het volgende uitje kwam van drie dames uit ons zwemgroepje. Ze hadden al heel lang heel hard geroepen dat Heeswijk Dinther o zo mooi is en er zoveel te doen is. Eindelijk hadden ze hun belofte ingelost en hadden ze een mooi dagje Heeswijk Dinther georganiseerd. We gingen met twee vol verwachting beladen auto’s, eens kijken of het echt waar was waar hun hart zo vol van was. En het was prachtig. Het was alweer jaren geleden dat ik eens met mijn moeder in het kasteel was. We hadden een rondleiding en waren de twee enige toehoorders. Er was toen nauwelijks iets te zien en als er niets te zien is dan val je, ik in ieder geval, bijna in slaap bij het verhaal wat verteld wordt. Het vergt toch wel erg veel van mijn fantasie als ik naar voornamelijk lege ruimtes en muren kijk. Het was voor mij en overigens voor de hele groep een grootte verassing, dat de vele voornamelijk kleine ruimtes nu zo mooi aangekleed waren. Ook de geschiedenis die verteld werd was zeer indrukwekkend en we waanden ons even in vorige eeuwen. Daarna bezochten we de Abdij van Berne om vervolgens in Jet’s theetuin de middag af te sluiten. Vooral de gastvrijheid van de dames die voor koffie/thee met iets lekkers en de uitgebreide lunch hadden gezorgd, maakte de dag meer dan zo maar een uitje.

Dezelfde week had ik een reisje van de buurtvereniging en we moesten om kwart over acht klaar staan. De reis ging niet zover deze keer en voordat we in Den Bosch waren zouden we koffie met gebak, uiteraard een bossche bol, krijgen. Even maakte ik me bezorgd dat ik die om 9.00 uur al voorgeschoteld kreeg maar omdat de bus een kwartier te laat was en een wel zeer toeristische route reed werd het toch half tien. Ik wilde nog een mooie foto maken van mijn bossche bol, om mijn kinderen de ogen uit te steken natuurlijk, maar voordat ik er erg in had was ik er al aan begonnen. En een half aangevreten bol... ja, dat was ook niks. We maakten een mooie tocht over de binnendieze en daar geniet ik altijd enorm van. Geen stank, geen riool zoals in vroegere jaren. Ik moet er niet aan denken en wil me ook niet voorstellen hoe dat nog eens niet zo lang geleden, geweest is. Nu een fantastische boottocht, gedeeltelijk onder de stad en buiten de oude stadsmuren. Jaren geleden studeerde mijn jongste zoon in Den Bosch en daardoor kwam ik er toen regelmatig. Maar die tijd is voorbij en het was fijn om in de namiddag weer eens door de stad rond te dwalen.

Even blader ik door mijn agenda en zie dat er nog een paar uitjes in het verschiet liggen. Een fietstocht met dit mooie weer is voor mij ook een heerlijk uitje. Lekker genieten van de mooie omgeving waarin we wonen, wat wil je nog meer. Wat hebben we toch ‘een goei leven’ als we daar oog voor hebben.

Tilly Gerritsma