De fiscale regeling voor de eigenwoning bij echtscheiding is gecompliceerd. De regeling biedt de echtgenoot-eigenaar die uit zijn woning vertrekt een doorlopende aftrek van het saldo van het eigenwoningforfait minus de eigenwoningrente. Die aftrek kan maximaal 24 maanden plaatsvinden, te rekenen vanaf na de datum waarop de echtgenoten duurzaam gescheiden zijn gaan leven.

Let op: deze aftrek geldt ook als de voorheen echtelijke woning verhuurd wordt aan de ex-partner. De doorlopende aftrek geldt in alle gevallen waarin de woning de ex-partner als hoofdverblijf ter beschikking blijft staan. Daarbij maakt het niet uit onder welke voorwaarden hij/zij de woning gebruikt: verhuur is geen beletsel voor de aftrekregeling.

De verhurende ex-echtgenoot hoeft de huur voor de woning niet te salderen met de aftrekbare eigenwoningrente. De eigenwoningrente blijft op die partner drukken, en de huur is geen vergoeding voor de eigenwoningrente maar voor het gebruik van de woning.

Let op: voor de doorlopende aftrek is wel vereist dat uw ex in de woning blijft wonen. Als hij/zij de woning in de 24 maandsperiode verlaat en zich op een ander adres in de Basisregistratie Personen (BRP) inschrijft, eindigt de aftrek per direct. Na de 24 maandsperiode vervalt de aftrek, de woning gaat dan over naar box 3.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.