Het aanhoudende mooie weer is voor velen heel fijn, ook voor mijzelf. Mooi weer in de vakantietijd, wie wil dat nou niet.

De 300 kinderen die afgelopen week meededen aan de kinderbouwweek in Mill hebben er ook heerlijk van mogen genieten. De keerzijde van het mooie weer is echter de bijbehorende aanhoudende droogte en dat zorgde bij de kinderbouwweek voor een belangrijke wijziging in het programma. Al ruim 40 jaar wordt het hout van de gebouwde hutten op woensdagmiddag op een grote hoop gegooid. Onder toezicht van de brandweer gaat er ’s avonds traditioneel de vlam in en een groot kampvuur is dan het gevolg. Een indrukwekkende afsluiting van de bouwweek. Echter dit jaar was door de extreme droogte het risico te groot dat er vonken overvlogen naar droge bermen of bossen, of zelfs naar huizen. Daarom heeft de organisatie besloten om het kampvuur te annuleren. Geen kampvuur dit keer, maar een leuke zomer-carnaval-party, in de stijl van het thema van de bouwweek. Het gebruikte hout is deze keer in drie grote containers netjes afgevoerd naar een verwerker. Die versnippert het waarna het kan worden hergebruikt. Ja, ook de kinderbouwweek doet aan recycling! Dat is minder spectaculair, maar wel veel beter voor het milieu en in dit geval veel veiliger voor de omgeving. Een bijkomend voordeel voor de buurt is dat het trapveldje deze zomer gewoon gebruikt kan worden. Andere jaren is er namelijk door het kampvuur een grote schroeiplek op een groot deel van het veldje.

Pas op met vuur!

Onze natuur heeft ook zichtbaar te lijden onder de aanhoudende droogte, net als de gewassen bij de boeren op de akkers. Ook de eerste bermbrandjes hebben we vorige week geblust. Hoe die precies ontstaan zijn weet ik niet, maar niet door mij! Daarom vraag ik u: pas op met vuur. Gooi ook uw sigarettenpeuk niet achteloos in de berm. En let u alsjeblieft een beetje extra op of er niet iemand met vuur aan het spelen is. Bij de bermbrandjes van vorige week was onze brandweer er elke keer, met steun van andere korpsen uit de regio, op tijd bij om het tot een aantal kleine plekken te beperken. Ik moet er niet aan denken dat zo’n bermbrandje zich uitbreidt naar aangrenzende bossen of zelfs naar aangrenzende huizen.

Vakantie

Ondertussen wordt het steeds stiller in het gemeentehuis, wat je vooral merkt aan het baliebezoek. Ik neem aan dat dat komt omdat iedereen zijn nieuwe paspoort al eerder heeft opgehaald en steeds meer mensen inmiddels zijn begonnen aan hun vakantie. Even de batterij weer opladen in een ver land of juist dichter bij huis. Voor mooi weer hoeft u dit jaar niet ver te gaan zoeken en wees eerlijk: in het Land van Cuijk is ook veel moois te zien en te beleven. En mocht u toch nog een nieuw paspoort nodig hebben? Geen nood, uw gemeentehuis blijft de hele vakantie gewoon in bedrijf. Ik wens iedereen een hele fijne vakantie!