In deze nieuwe rubriek willen wij de lezers van de Neije Krant en inmill.nl een blik gunnen achter de schermen van de brandweer, in het bijzonder de post Mill. Daarvoor gaan we met regelmaat terugkeren op deze plek.

Post Mill is één van 39 posten binnen Brandweer Brabant-Noord. Bij Brandweer Brabant-Noord werken 17 gemeentes samen om uitvoering te geven aan de brandweerzorg.

Met uitzondering van één post (Den Bosch) zijn op alle posten brandweervrijwilligers actief.

In Mill kunnen we elke dag rekenen op de inzet van 28 vrijwilligers.

Onze meest bekende activiteit is het blussen van branden. De brandweer doet echter veel meer. We zijn op alle mogelijk manieren actief op het gebied van brandveiligheid en rampenbestrijding. Van controle en advies op bouwvoorschriften en brandveiligheidsverordeningen tot het geven van voorlichting. We proberen vooral incidenten te voorkomen, maar als het mis gaat kunt u op ons rekenen en zijn we “De engel van Murphy”. We schieten de burger en bedrijven te allen tijde adequaat te hulp. Dit doen we met professionele en deskundige vrijwilligers die goed zijn opgeleid en voorbereid op onze taken en met goed materiaal en materieel zijn uitgerust. In 2018 is “vrijwilliger” eigenlijk achterhaald en past “parttimer” beter, maar daarover later meer.

Zoals iedereen uit de media heeft kunnen vernemen is post Mill de afgelopen zomer erg druk geweest met veel (meer dan 30) kleinere en enkele grotere berm- en bosbranden. Met name de bosbranden kunnen de brandweer voor grote uitdagingen plaatsen omdat er veel dood hout in de bossen aanwezig is en er nauwelijks nog brandpreventieve voorzieningen zoals brandgangen zijn. Hierdoor kan direct een groot stuk bos bedreigd worden. Als brandweer reageren we daarop door direct op te schalen. Afhankelijk van de melding gaan we met meerdere voertuigen ter plaatse om snel een eerste klap uit te kunnen delen en daarmee de uitbreiding te voorkomen. We worden daarin ondersteund door tankwagens die binnen 15 minuten met 16.000 liter water op locatie komen.

In hierna volgende columns willen we laten zien waar we ons binnen de post Mill mee bezig houden en inzoomen op incidenten die we meegemaakt hebben. Natuurlijk staan we open voor suggesties, laat het ons vooral weten. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..