De laatste tijd is er in de media volop aandacht geweest voor de jeugdzorg in Nederland. 2500 jeugdprofessionals hebben enkele weken geleden gedemonstreerd tegen de oplopende werkdruk binnen de jeugdzorg. Deze demonstratie werd georganiseerd door de FNV. De jeugdprofessionals vroegen onder meer 750 miljoen extra budget voor jeugdzorg van het Rijk.

Ook vanuit de regio Brabant Noordoost, waar onze gemeente deel van uitmaakt, is begin dit jaar een dringend verzoek gedaan richting het ministerie voor extra geld voor onze jeugd. Duidelijke signalen dat er iets moet gebeuren in de jeugdzorg.

Centrum Jeugd en Gezin

Enkele weken geleden mocht ik een dagdeel meelopen met ons Centrum Jeugd en Gezin. Ondanks alle perikelen en de werkdruk in deze sector heb ik die dag ervaren dat de medewerkers van ons Centrum zich met hart en ziel inzetten voor de jongeren in het land van Cuijk. Ik mocht onder andere mee op huisbezoek met een van de medewerkers. Als je dan de passie en bevlogenheid ziet waarmee deze mensen hun werk doen, dan past alleen maar waardering en diep respect. De betrokkenheid gaat zelfs zover dat in het weekend nog afspraken worden gemaakt als dat beter uitkomt.

Ook mocht ik een uurtje aanschuiven bij het advies- en aanmeldteam, waar alle telefonisch vragen binnenkomen en waar de eerste beoordeling plaatsvindt. Ook daar trof ik weer zeer betrokken en gedreven medewerkers aan.

Voor mij zijn zulke ‘meeloopdagen’ erg waardevol. Ik krijg zo een beter beeld van wat er zich in de praktijk allemaal afspeelt. Wij kunnen als bestuurders achter ons bureau en achter de vergadertafels van alles bedenken hoe wij met de zorg als gemeente om moeten gaan, maar het is ook erg belangrijk om de ideeën die je daarbij hebt te spiegelen aan de dagelijkse praktijk. Ik raad het al mijn collega’s aan om dit regelmatig te doen.

De Parel

Op zondag 2 september ben ik aanwezig geweest bij de opening van De Parel in het voormalige klooster aan de Brink in Sint Anthonis. De Parel is een logeerhuis voor zorgvragers die tijdelijk in dit huis kunnen verblijven, zodat hun mantelzorger even rust krijgt en zich kan richten op andere zaken, of bijvoorbeeld kan gaan genieten van een verdiende vakantie. De mantelzorger kan op deze manier tijdelijk ontlast worden van de vaak intensieve zorgtaak die hij of zij heeft naast alle andere dagelijkse bezigheden. Dit mooie project wordt door alle vijf gemeenten in het Land van Cuijk financieel ondersteund.

Het is goed om met eigen ogen te zien hoe op deze mooie plek door een groot aantal vrijwilligers op een liefdevolle manier zorg wordt verleend aan onze inwoners die deze zorg nodig hebben.

Wethouder Erik van Daal