Foto: Pieter Smits

Op 1 april 1989 opende Thijs Hendriks Tweewielers de deur van een fietsenzaak in Wanroij. Nu, precies 30 jaar later, kijkt Thijs terug op die periode.

Maar ook kijkt hij naar de toekomst. Want sinds 1 januari 2019 is Rob Hendriks uit Wilbertoord mede-eigenaar. Thijs: “Wij stoppen zeker nog niet, maar via Rob is het voortbestaan van de zaak wel verzekerd.”

Het begon in 1989 allemaal aan de Dorpsstraat in Wanroij. Thijs Hendriks (1967) kijkt terug op die tijd. “We hadden toen 100 vierkante meter. Na vier jaar verhuisden we naar de Lepelstraat. Na een aantal verbouwingen hebben we nu 1000 vierkante meter.”

De in Wilbertoord geboren en getogen Thijs Hendriks had al van jongs af aan iets met fietsen. “Ik was altijd al met ons pap in de schuur fietsen aan het maken en banden aan het plakken. Beetje bij beetje rol je daar dan zo in. Na de LTS in Mill ben ik de opleiding fietsenmaker gaan doen. Ik liep toen stage bij Wim Teunissen in Wanroij en ook nog bij zijn broer die een fietsenzaak had in Venray. Wim had gezondheidsproblemen en vroeg of ik de zaak over wilde nemen. Dat was wel wat sneller dan ik bedacht had, want ik was toen 21 jaar.” Angelique (1967) werkte destijds nog bij de Rabobank. Thuis deed ze de administratie. Sinds 1996 is Angelique ook fulltime werkzaam in het bedrijf.

Thijs Hendriks Tweewielers in Wanroij is zich in de loop der jaren gaan specialiseren. “Toen we begonnen met de zaak deden we ook nog wat met bromfietsen. Maar daar zijn we al vrij snel mee gestopt. Toen zijn we ons naast de gewone fietsen ook gaan richten op racefietsen en mountainbikes. Daar hebben we nu een speciale afdeling voor. Niet alleen fietsen, maar ook alle bijbehorende accessoires bieden we daar aan. Naast deze sportafdeling is er ook een grote E-bike afdeling. ” Een E-bike is een product, dat de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen en waarvan een grote diversiteit in de fietsenzaak te vinden is. “Terugkijkend op deze dertig jaar snap je bijna niet hoe het allemaal zo hard heeft kunnen gaan. Niet alleen de groei van onze zaak, maar ook de ontwikkeling van de producten.”

Angelique en Thijs stoppen voorlopig nog niet, maar zijn wel bezig met de toekomst. “Onze twee dochters hebben geen belangstelling om de zaak over te nemen. Rob is de zoon van mijn broer en werkt hier nu al een jaar of negen. Sinds 1 januari is Rob mede-eigenaar en we zijn erg blij dat we een partner gevonden hebben die de zaak op den duur ook over wil nemen.” Rob Hendriks (1986) was op jonge leeftijd al bij (oom) Thijs in de werkplaats te vinden. “Ik ben een opleiding tot automonteur gaan doen, maar fietsen was toch meer mijn ding. Het werk is divers: Het verkopen van fietsen en accessoires, met klanten omgaan en dan weer het repareren van fietsen in de werkplaats. Alles wat ik leuk vind zit erin.”

Jubileum

Het jubileum viert Thijs Hendriks Tweewielers met een grote fietsenshow op zaterdag 6 en zondag 7 april. In samenwerking met de ANWB is ook een mooie fietsroute van 37km uitgezet. Deze start op zondag 7 april met koffie, thee en cake bij de fietsenzaak en ook voor onderweg krijgt men nog wat lekkers mee. De fietsroute is af te halen in de winkel.

Bekijk een Tv-interview over 30 jaar Thijs Hendriks Tweewielers via de Lokale Omroep Mill of de rubriek Video op inmill.nl.