Van 25 november tot 3 januari staat er iets bijzonders te gebeuren in Mill: de expositie ‘MIST’ zal dan in Myllesweerd worden gehouden.

Deze reizende expositie toont portretten die partners van jonge mensen met dementie in beeld brengt. Vijftien sprekende portretten uit het boek ‘MIST’ van Tineke Reijbroek uit Uden met medewerking van Dorris Duurland (fotografie).

Maar u kunt niet alleen kennismaken met deze portretten; ook burgers met dementie uit de dorpen van onze gemeente Mill en Sint Hubert laten zich vereeuwigen op een foto. Hun foto, symbool voor de ziekte die hun leven en dat van hun omgeving is gaan beheersen en waar wij allemaal mee om moet (leren) gaan.

In deze periode zal Myllesweerd in hun filmprogramma speciale aandacht besteden aan deze ziekte waar u en ik deelgenoot van zijn of kunnen worden. Zij zullen een verwante film aanbieden, voorafgegaan door een spreker en afsluitend met een informatie-dementie-markt.

Los van moderne weersvoorspellingen is mist een mysterieus verschijnsel dat onverwacht komt opzetten en waar niets tegen te doen is. Bij zonneschijn gebruik je een bril en regent het, dan kun je regenkleding aantrekken zoals bij kou een warme trui.

Mist is iets dat je totaal omgeeft: het is letterlijk overal en is – als we het over ‘échte’ mist hebben – ondoordringbaar. Wanneer de mist op z’n hoogtepunt is, verdwalen we er allemaal in en worden we teruggeworpen op onze primaire instincten. Zo ook bij dementie. En dit geldt niet alleen voor degenen die er door worden getroffen, maar ook voor het hele gezin/netwerk rondom die persoon.

Vaak wordt er bij dementie gedacht aan oudere mensen. In Nederland zijn er 12.000 jonge mensen (25- tot 65-jarigen) met dementie gediagnosticeerd. Waarschijnlijk is deze groep eens zo groot omdat de diagnose vaak moeilijk en daardoor laat gesteld wordt. Het ziektebeeld bij jonge mensen met dementie verschilt nogal met dat van oudere mensen met dementie en brengt heel andere problemen met zich mee. Zij staan, als ze ziek worden, meestal nog midden in het leven en de gevolgen voor de gezins- en werksituatie zijn groot.

‘Onze eigen burgers in beeld’

Tijdens de genoemde expositie willen wij ook aandacht vragen voor onze eigen burgers met dementie. Mensen zoals u en ik die getroffen worden door deze ziekte. Mensen die onze aandacht blijven vragen omdat hun leven niet ophoudt. Mensen die onderdeel blijven van onze maatschappij, lid willen blijven van onze vereniging en die wij ontmoeten in de supermarkt. Mensen die zoekende zijn naar her- en erkenning, naar een ondersteunende hand of meebewegende hulp.

Burgers met dementie worden gratis in hun vertrouwde omgeving op de foto gezet. Al deze portretten zullen – samen met de reizende expositie MIST – in Myllesweerd worden getoond.

Wilt u ook op de foto of uw partner/ouder met dementie op de foto laten zetten of wilt u meer informatie over het op de foto zetten, neem dan contact op met:

Francine van der Duijn / 0486-431591 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Henk Ermers / 06–41366751 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

‘Dementie vriendelijke gemeenschap Mill en Sint Hubert’

De expositie is een initiatief van de werkgroep Dementie Vriendelijke gemeente/gemeenschap Mill en Sint Hubert. In deze gastvrije gemeente worden de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor onze medeburgers en hun directe omgeving met een beperking, en dementie in dit geval in het bijzonder. Een positieve beeldvorming en acceptatie van deze doelgroep in onze maatschappij.