Zondag 14 april gaf wethouder Erik van Daal ’s morgens in alle vroegte het startschot bij wandelsportvereniging Amicitia, startte aan de wandeltocht en schoof aan bij het ontbijt bij Hans, Sonja en Freek Vermeulen in Sint Hubert.

Na een heerlijk boerenontbijt mocht hij het tweede bedrijfsbord van Land van Cuijk Boert Bewust onthullen op het eerste bedrijf in zijn gemeente.

Boert bewust is een nieuw initiatief in het Land van Cuijk om meer verbinding tussen boeren en de maatschappij te creëren. Meer betrokkenheid tussen boeren, tuinders en de samenleving om over en weer kennis te delen over de herkomst van ons voedsel.

Het Land van Cuijk is de zesde streek die aangesloten is bij de landelijke stichting. De aangesloten boeren maken het mogelijk om laagdrempelig verschillende types bedrijven te bezoeken en in gesprek te gaan met de ondernemers.

De onthulling vond plaats op het boerenerf, Boerin Sonja vertelde over het bedrijf onder het genot van een borreltje melk. Natuurlijk was de 90 jarige Ella Vermeulen, die samen met haar man dit bedrijf opbouwde, ook present.

Ruim 520 wandelaars van de jubilerende Wandelsportvereniging Amicitia kwamen vanuit de bossen door de wei naar het erf van familie Vermeulen. Langs de maiskuil, de koeienstal, het jongvee en de kalveren het erf op. Daar wachtte de ZLTO foodtruck met heerlijke zuivelhapjes van Campina. “Een fijne samenwerking. De wandeling over boerenakker en de promotie van Boert Bewust op het erf was een geweldige toevoeging voor onze wandeltocht. Wij wandelen vaak over het platteland en genieten daarvan”, aldus de secretaris van de WSV Amicitia.

Vermeulen Melkvee is de eerste klasseboerderij van het Land van Cuijk: scholen kunnen het bedrijf bezoeken en leren waar hun dagelijks voedsel vandaan komt. Boerin Sonja vertelt haar verhaal in de wei tussen de koeien, in de melkstal of tussen de kalfjes. Ook maakt ze heerlijke yoghurt of rijstepap van melk van eigen koeien en leveren ze melk aan ijssalon Rembrandt in Boxmeer.

“We hebben ons aangesloten bij Land van Cuijk Boert Bewust om met meerdere boeren gezamenlijk de verbinding met de maatschappij te verbeteren. Daarvoor sluiten we aan bij bestaande activiteiten zoals bijvoorbeeld deze wandeltocht maar ook bij weekend van het Goei Leven. Volg ons en kom een kijken en beleven”, aldus Sonja Vermeulen. Nu staat het Boert Bewust bord in het weiland aan de Wanroijseweg bij de inrit van de Noordelijk Hoefseweg in Sint Hubert.