Op 1 mei jl. werd in Odiliapeel het eerste deel van het permanente geluidsmeetnet rond de vliegbasis Volkel in gebruik genomen. Sindsdien kunnen de omwonenden alle vliegbewegingen en het daarbij geproduceerde geluid op 5 verschillende locaties, waaronder Wilbertoord, Sint Hubert en Mill volgen via de website.

De website leent zich ook uitstekend om de activiteiten van de komende Luchtmachtdagen op terug te kijken. De site is te bereiken via https://vkl.flighttracking.casper.aero of www.defensie.nl en vervolgens onderwerpen > vliegbewegingen > geluidsmeetnet. U kunt tot maximaal 1 dag terug kijken naar wat er zich op en rond de vliegbasis heeft afgespeeld. Door aan de linker kant van het scherm op het klokje te klikken heeft u de mogelijkheid om de datum en tijd te selecteren, en vervolgens toe te passen. Boven aan het scherm kunt u de afspeelsnelheid selecteren. Door op het vliegtuigje te klikken, verschijnt links de beschikbare informatie over het vliegtuig en wordt ook de afgelegde route van het vliegtuig zichtbaar gemaakt.

In de nabije toekomst zullen nog eens 11 woonwijken in de omgeving van de vliegbasis worden voorzien van zo’n microfoonopstelling.