Foto: Monique van Loon

Zondag 8 september een bomvolle tent op festival Wilbertoord Pakt Uut, prachtig ingericht met een altaar van stro, fleurige bloemstukken en mooie, gezonde producten gegroeid en geproduceerd in het Land van Cuijk.

Ruim 200 boeren en burgers uit het Land van Cuijk en ZLTO zusterafdelingen uit het Oost Brabantse zijn na het werk op de boerderij naar de Oogstdankviering, georganiseerd door ZLTO Land van Cuijk Noord, gekomen.

Hart onder de riem

Het thema ‘Hart onder de riem’ is toepasselijk. Zoals de Sint Hubertse voorganger David Konings zegt: ‘Samen vieren we de oogst, ook de oogst van al het mooie, het positieve in het leven. Je kunt zoveel zaaien: een helpende hand, een luisterend oor, troost, liefde, vertrouwen, vreugde, vergeving. Deze oogst kan niet mislukken. En er zit ook geen quotum op.’ De problemen waar de boeren tegenwoordig tegenaan lopen, de ene boer praat er makkelijk over de ander kropt het op. Elkaar helpen is gratis.

Passie

Corine Ermers, jonge lokale rabarberteelster hield een enthousiast verhaal over boeren nu en vroeger. Veel zaken zijn onveranderd: hard werken, goed zorgen voor vee en gewas, koffie drinken en buurten. 'Dat was vroeger al, dat is nu en in de toekomst nog steeds.' Nieuwe zaken zijn het commentaar van de maatschappij, dieractivisme etcetera. 'Als we de mouwen opstropen en we trekken samen, dan weet ik zeker dat we vooruit zullen gaan. Boeren zijn onmisbaar en elke boer heeft sterke eigenschappen waarop hij zich moet focussen", sprak Corine vol passie.

Vertel je verhaal

Hanna Hilhorst, columniste Nieuwe Oogst en boerin in Weesp, vertelde over haar levenspad van stadsmeisje naar boerin. ‘Wij hebben de ruimte. De moderne mens snakt naar ruimte en rust. Het boerenleven heeft zoveel facetten. Betrek mensen in je verhaal en ben trots’, was haar boodschap. Een boodschap die Land van Cuijk Boert Bewust, dit jaar gestart in het Land van Cuijk, zoveel mogelijk uitdraagt en wat ZLTO ondersteunt.

Amara Foundation

Het goede doel, de Amara Foundation, dat hulp aan ouderloze en gehandicapte kinderen in Kisumu Kenya verleent, mocht na afloop ruim 625 euro mee naar huis nemen. Als slotlied klonk het traditionele boerenlied 'Kruis en Ploeg' als een groot koor. Echt een kippenvelmoment.

De aanwezigen praatten nog lang na onder het genot van een heerlijk kopje soep en broodje voordat ze een rondje over het festivalterrein maakten: oude tractoren, zwarte cross, kraampjes, muziek en mooi weer maakte het geheel tot een gezellige dag.