Foto: Kristel Beelen Mooi & Mooi Fotografie

Ruim 7500 bezoekers genoten afgelopen zondag van het Pluk & Oogstfeest op Landgoed Tongelaar in Mill, waar boeren, tuinders, koks en natuurbeheerders met trots lieten zien wat wij allemaal in huis hebben in ons mooie Land van Cuijk. Behalve de vele bezoekers uit de regio waren er mensen uit heel Nederland; Houten, Breda, Amsterdam, etc.

De organisatie kijkt terug op een prachtig feest: “Het regent complimentjes hier en wij zijn super trots op iedereen die dit festival mee mogelijk heeft gemaakt en mee georganiseerd heeft. DANKJEWEL VRIJWILLIGERS, wat hebben jullie weer top-werk afgeleverd!!!”

Een Goei Leven begint Hier

Het Pluk & Oogstfeest is 4 jaar geleden ontstaan uit de samenwerking tussen Smaakmakers Mill en Brabants Landschap op Landgoed Tongelaar. Ingeborg Vriends bedacht een natuurfestival waarin FOOD en NATUUR elkaar ontmoeten. Omdat het Pluk & Oogstfeest geen entree of verdienmodel kent en louter op vrijwilligers draait, is Ontdek Mill ingesprongen bij de organisatie. Ingeborg Vriends: “Commercieel gezien zou je beter professionele food-trucks en marktkooplui kunnen laten inschrijven, want die zijn héél blij met dit soort events. Maar wij willen juist laten zien wat er voor talent en mooie producten er in onze eigen regio zijn; de kleine brouwerijen en wijnboeren uit het land van Cuijk en de trotse boeren en tuinders die hun zelfgemaakte soep, stoofpotjes en worstenbroodjes à la minute bereiden. Boeren die hún verhaal als bewuste producent graag willen delen met onze festival bezoeker – consument. Én niet te vergeten, we willen dat ook gezinnen met kleine kinderen een leuke dag kunnen hebben tegen een heel vriendelijk prijsje. Dankzij het inspringen van Ontdek Mill en de hulp van bijna 100 vrijwilligers (!) kunnen wij vasthouden aan deze visie.”

Waarin een klein dorp groot kan zijn

Zo is het parkeren geheel in handen van MHV, die daarmee hun clubkas weer kan aanvullen. Staan bedrijven en ondernemers uit Mill klaar om waar gevraagd te helpen, en hebben we alle medewerking van onze gemeente Mill & Sint Hubert en Brabants Landschap! Ook zijn twee klassen van ROC de Leijgraaf bereid op hun vrije zondag mee te helpen tegen een kleine onkostenvergoeding. Boeren en tuinders brengen om 03:00 uur ’s nachts nog hun groot materiaal naar het terrein, omdat ze toen pas klaar waren met rooien en leggen rij-platen aan waar modder is ontstaan door hevige regen. “Het is echt hartverwarmend hoeveel gemeenschapszin er hier in ons dorp en de regio Land van Cuijk is, daar zijn we trots op” zegt Ad Berends (Ontdek Mill / stichting ‘Een Goei Leven’), “Wij zijn daarmee denk ik een voorbeeld voor de andere gemeentes, die daar zelfs wel eens jaloers op zijn.

Alléén door samen te werken aan samenwerking kunnen we ook dit mooie event naar de toekomst waarborgen. DANK aan iedereen die dit mogelijk maakt, graag tot ziens!”

Het Pluk & Oogstfeest wordt georganiseerd door Ontdek Mill, Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap, dit jaar met hulp van ZLTO Land van Cuijk, Agrarische Natuur Ver. en Boert Bewust Land van Cuijk. Ook ROC de Leijgraaf Cuijk, Smaakcentrum Martien Bos en stichting ‘Een Goei Leven’ dragen hun steentje bij.