Op maandag 11 november verzorgt Miranda van den Broek, coördinator van Hospice de Cocon, een themamiddag in Myllesweerd over de zorg aan mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen.

Mensen willen sterven op een plek waar ze zich thuis voelen en waar veiligheid, vertrouwdheid en aanwezigheid van naasten centraal staan. In het laatste stadium van het leven is vaak intensieve verzorging nodig. Naast de medische en verpleegkundige zorg van arts en thuiszorg, wordt de verdere zorg geleverd door de partner, familie of vrienden. Door uiteenlopende omstandigheden kan dit een zware of te zware belasting zijn. Hospice de Cocon en de vrijwilligers van de VPTZ, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, kunnen hierbij de helpende hand bieden.

“Als thuis blijven gewoon mogelijk is”.

Als je aan ernstig zieke mensen vraagt, waar ze het liefst de laatste periode van hun leven willen zijn, dan is het antwoord vaak: thuis! Thuis kan iedereen zoveel mogelijk op zijn eigen manier afscheid van het leven nemen.
Het verzorgen van een naaste kan soms te zwaar worden. Misschien zijn er te weinig mensen in de directe omgeving die kunnen helpen. Het is ook mogelijk dat de zorg erg intensief is en lang duurt. Dan is het goed om te weten dat er VPTZ-vrijwilligers zijn, die de zieke en de familie kunnen ondersteunen. Dit gebeurt voornamelijk door 's nachts of overdag te waken. Weten dat er een opgeleid iemand aanwezig is kan de rust geven die op dat moment zo nodig is. Ook kunnen de vrijwilligers een luisterend oor en emotionele ondersteuning bieden.

“Als de zorg thuis niet meer lukt”.

Hospice de Cocon in Sint Anthonis biedt zorg die gericht is op aandacht, geborgenheid en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven als de zorg thuis niet meer lukt. De persoonlijke wensen van de gast staan daarbij centraal. Bezoek is, in samenspraak met de gast, altijd welkom. Naasten hebben de mogelijkheid om er ook te overnachten.

Deze gratis themamiddag wordt u aangeboden door de KBO's uit de gemeente Mill en Sint Hubert, Langenboomse Zorg Centraal, Vereniging ZorgSchakel Sint Hubert, Het Verzetje uit Wilbertoord en De Huiskamer uit Mill.

Maandag, 11 november in Myllesweerd van 14.00 tot 16.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Toegang gratis en bij binnenkomst ontvangt u een gratis kop koffie of thee.