De hobby groepen Modebouw en Houtbewerking gaan 100 nestkasten bouwen. Deze worden op zaterdag 14 maart 2020 (NLdoet dag) gegeven aan geïnteresseerden, tevens worden een aantal nestkasten opgehangen op plaatsen waar de processie rupsen te verwachten zijn. Een bijzondere actie, die wordt ondersteun door bedrijven-gratis hout.

Vastgesteld is dat koolmezen ook eikenprocessierupsen met brandharen eten en niet alleen de jonge rupsen die nog geen brandharen hebben. De koolmezen hebben een manier gevonden om de brandharen voor consumptie te verwijderen. Een extra reden om tuinen en de openbare ruimte optimaal in te richten voor vogels zoals de koolmees.

Twee jaar geleden werd al aangetoond dat koolmezen, pimpelmezen en diverse andere vogels zich te goed doen aan jonge eikenprocessierupsen. De jonge rupsen bezitten dan al wel haren maar nog niet de beruchte brandharen. Het onderzoek van de Wageningen University heeft aangetoond dat mezen ook een bijdrage leveren in de reductie van de eikenprocessierupsen zelfs in een fase waar ze al brandharen hebben. Eerst pakt ze de eikenprocessierups bij de kop en schudt de rupsen diverse malen. Daarna draait ze de rups om en pakt de rups bij zijn achterlijf en vervolgens slaat ze de rups heen en weer tegen de tak. Door de stress schiet de rups de gevaarlijke brandharen af. Na de behandeling is de eikenprocessierups klaar voor consumptie.

Interesse voor een gratis nestkastje voor koolmezen van het SHC Mill, opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..