Zoals bekend, is D'n Inloop (in gemeenschapshuis De Wis) in Langenboom elke donderdagmiddag open, met mogelijkheid voor een praatje, een spelletje, kortom gezellig samenzijn.

Ook is er elke donderdag van 13.30u tot 14.30u de mogelijkheid om hulp te vragen bij problemen met je computer, laptop, tablet, mobiel etc.

6 tips om je smartphone duurzamer te gebruiken

De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Dat zorgt bijv. voor CO2-uitstoot. In batterijen en mobiele telefoons zitten ook allerlei zeldzame metalen. Die komen vaak uit gebieden waar oorlog is, of uit landen met weinig milieuregels. Het opgraven van de metalen gaat dan vaak op een manier die slecht is voor het milieu en de arbeiders.
Bij smartphones zit de impact op het milieu dan ook vooral in de productie en minder in het gebruik: het opladen van je batterij kost minder dan 10 kWh per jaar. Het is daarom goed voor het milieu om zo lang mogelijk met je mobieltje te doen.

  1. Stel de aankoop zo lang mogelijk uit. De meest duurzame telefoon, is het toestel dat je hebt. De grondstoffen zijn gewonnen en zolang je hem gebruikt, ligt hij niet op een grote berg met e-waste.
  2. Wees zuinig op je telefoon. Koop een stevig hoesje met beschermplaat. Gaat hij toch kapot? De meeste problemen zijn prima op te lossen. Er zijn talloze bedrijven die smartphones maken.
  3. Overweeg een telefoon zonder abonnement. Veel aanbieders van abonnementen bieden elke twee jaar een nieuw toestel aan en stimuleren zo de weggooicultuur.
  4. Met slim opladen kun je de batterijduur flink verlengen. Wacht niet totdat je batterij helemaal leeg is, maar houd het niveau tussen de 40 en 90 procent.
  5. Overweeg een Fairphone 3. Die kost € 450 en is te bestellen via shop.fairphone.com/nl. Of ga voor een ‘refurbished’ model. Dit zijn tweedehands smartphones die zijn opgelapt.
  6. Lever kapotte smartphones in, bij een inzamelpunt. Twaalf procent van de Nederlanders gooit hun kapotte telefoon bij het huisvuil. Terwijl veel grondstoffen kunnen worden hergebruikt.

Nog vragen?

De computerhulpgroep is elke donderdagmiddag van 13:30 tot 14:30 aanwezig.
Neem het apparaat mee, (met eventueel de oplader).
Onder het genot van een kop koffie of thee, zullen we proberen je problemen op te lossen, vragen te beantwoorden, te begeleiden waar mogelijk, of advies te geven.
Behalve de gratis adviezen en hulp, is het ook elke donderdagmiddag heel gezellig!