Vanwege het COVID-19 virus zijn De Inloop en ook de Computerinloop tot nader order gesloten. Volg hierover de berichtgeving van Langenboom Zorg Centraal.

Nepnieuws op internet herkennen

Nepnieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt? Het doel van serieus nieuws is de lezer te informeren. In het geval van nepnieuws is daar geen sprake van. Daarbij worden expres valse berichten de wereld in gebracht.

Oorzaken nepnieuws

Waarom maakt nepnieuws op internet eigenlijk zo'n grote vlucht? De eerste reden is geld. Door te zorgen dat veel mensen doorklikken op de valse berichten, trekt men veel verkeer naar een website. En die sites zijn volgehangen met advertenties.
Daarnaast zien we dat nepnieuws ook ingezet wordt om mensen te beïnvloeden. Een voorbeeld is de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016, waarbij Donald Trump won.

Aanval media

Na zijn aanstelling als president zette dezelfde Trump de aanval in, op de gevestigde media die kritisch over hem te berichten. Dat deed hij door van hen afkomstig nieuws consequent 'fake news', nepnieuws, te noemen. Maar bekende media verspreiden geen onzin. Zij checken berichten altijd bij verschillende bronnen om ze bevestigd te krijgen. Misschien bent u het niet altijd eens met hun kijk op de dingen, maar dat is een ander verhaal.

Nepnieuws herkennen

Laat u niet om de tuin leiden. Wat hebt u eraan om pagina's vol onzin te lezen? De onderstaande tips helpen u echt van onecht te onderscheiden.

  1. Waar staat het bericht? Kijk in de eerste plaats waar het bericht is gepubliceerd. De Telegraaf, het AD, de Volkskrant, Metro en Nu.nl kent u ongetwijfeld. Staat het nieuwtje op een site waar u nog nooit van hebt gehoord, lees dan voorzichtig verder.
  2. Kijk goed naar de kop. De koppen van nepnieuws zijn vaak overdreven sensationeel en staan vol hoofdletters. Ze prikkelen de lezer die meteen wil doorklikken om te lezen wat de kop belooft. Bijvoorbeeld: 'Auto Valt Plots Stil Op De Snelweg. Wat Er Daarna Gebeurt Is Niet Te Geloven!
  3. Lees meer dan alleen de kop. De meeste nepberichten vertellen de grootste onzin. Doorlezen helpt. Neemt een bericht een bijzondere wending of wordt het steeds onwaarschijnlijker dan is de kans groot dat het nepnieuws is.
  4. Ga op zoek naar bronnen. Eén bron is geen bron. Is er sprake van een nepbericht dan is er meestal geen verdere informatie te vinden via Google.

Succes en blijf gezond.