Conny Bens uit Langenboom is eigenaar van Tribe Boekingen. Een artiesten- en organisatiebureau wat de boekingen doet voor o.a. de band The Originals, Glennis Grace, de Edwin Evers Band, Wolter Kroes, Frans Duijts, Yes-R, Jeroen van der Boom en vele anderen. Maar op dit moment valt er niets te boeken en ligt de hele entertainmentwereld stil.

“Onze entertainmentbranche ging als eerste plat en zal als laatste weer worden opgestart,” aldus Conny. “We hebben het nu ontzettend druk, maar dan met het verplaatsen en annuleren van alle boekingen. Sommige bedrijfsfeesten gaan wellicht later dit jaar nog door, maar we zitten ook veel in festivals met onze artiesten. Dat hele seizoen wordt verplaatst naar volgend jaar.” Conny twijfelt overigens wel of alle festivals volgend jaar wel opnieuw gehouden kunnen worden. “Er is voor annulering wel een deel verzekerd, maar zij missen de inkomsten en kans om dit jaar geld te verdienen om volgend jaar weer in het festival te kunnen investeren. Sommige festivals stoppen nu gewoon voor altijd.”

Op 12 maart ging de wereld voor artiesten en overige entertainers op slot. “We hebben toen wat shows kunnen verplaatsen naar einde van het jaar. Maar toen kwamen Pasen en Koningsdag en straks Bevrijdingsdag. Dat zijn normaal gesproken drukke dagen voor onze artiesten, maar dat kun je niet verplaatsen naar oktober of november. Dat wordt pas volgend jaar.” Artiesten moeten het anno 2020 financieel hebben van optredens. Aan verkoop van muziek is tegenwoordig weinig te verdienen. “Het verdienmodel voor artiesten is inderdaad optreden. Zij maken zich nu wel serieus zorgen over hun optredens, de agenda en inkomsten. Niemand weet wanneer je weer kunt beginnen. Een artiest is eigenlijk gewoon een bedrijf: niet optreden is ook geen inkomsten. Dat geldt overigens ook voor ons als Tribe Boekingen. De inkomsten zijn nu nul.”

Naast festivals voorziet Tribe Boekingen ook bruiloften en bedrijfsfeesten van muziek. “In theorie zouden deze op dit moment na 20 mei wel plaats kunnen vinden. Als de horeca dan weer open zou mogen. Maar in de praktijk wil niemand dit. Niemand wil trouwen of een feest geven met anderhalve meter afstand van elkaar.” Voor later dit jaar krijgt Conny nog steeds aanvragen en boekingen binnen. “Er zijn wat events die in september nog een kans wagen om wat te organiseren en ook hebben we boekingen voor later dit jaar, maar het is en blijft allemaal afwachten.”

Conny benadrukt dat gezondheid voor alles gaat. “Er worden mensen ziek en er gaan mensen dood aan deze ziekte. Gezondheid en veiligheid is echt het allerbelangrijkste. Wat we verder doen is allemaal relatief. Maar de hele economie ligt nu stil. Dit is echt wel een probleem. Het is te hopen dat iemand een vaccin of medicijn vindt waardoor we weer kunnen beginnen met z’n allen. Niet alleen voor onze industrie, maar voor iedereen in alle branches.”

Zie voor hetgeen Tribe zoal doet www.tribeboekingen.nl.