Vanwege het COVID-19 virus zijn De Inloop en ook de Computerinloop tot nader order gesloten. Volg hierover de berichtgeving van Langenboom Zorg Centraal.

Juist in deze tijd is het noodzakelijk om met anderen in contact te blijven. We zijn daarvoor aangewezen op de digitale media en telefoon. Die moeten zo gemakkelijk als mogelijk ingesteld staan zodat je snel even met je laptop of mobiel contact kunt maken.

Vaak zien we dat er, om een apparaat te openen, een ingewikkeld wachtwoord ingevoerd moet worden alsof er goud of grote geheimen opgeslagen liggen. We vragen ons soms af of een wachtwoord nodig is. Je kunt namelijk ook zonder wachtwoord. Instellen gebeurt zó.

Bij een computer of laptop: tik een keer op de Windows toets en typ het woord: aanmelding. In een scherm links in beeld ziet u “aanmeldingsopties” staan. Klik daarop. Op het volgende scherm ziet u in het midden een rij opties staan. Ergens halverwege staat de regel “Aanmelding vereisen”. In het vakje daaronder staat een pijltje. Zodra u op dat pijltje klikt ziet u de optie staan: “Nooit”. Klik daarop. Na een keer afsluiten en opnieuw opstarten start de computer zonder wachtwoord op. U zult het wachtwoord alleen nog moeten intypen na een update van Windows 10.

Open bij een Android telefoon het “Instellingen” scherm door van de bovenrand van het scherm naar beneden te vegen en op het tandwieltje rechtsboven te tikken. In de lijst die nu verschijnt tikt u op: “Vergrendelscherm”. Tik op: “Type schermvergrendeling” en tik op: “Vegen”. Bij de volgende keer opstarten is een veeg over het scherm voldoende om de telefoon te openen.

Uiteraard moet u dit niet doen als u geheime informatie openlijk toegankelijk opgeslagen hebt. Die kunt u beter in een geheim document opslaan wat met een wachtwoord beschermd is. Hoe dat moet? Daarover een volgende keer.